Patrik Macek/PIXSELL

Zagovornici Istanbulske konvencije: Puh, Sarnavka, Mrak-Taritaš

Autor:

Među najvećim zagovornicima Istanbulske konvencije, neka se imena posebno ističu.

Otkako je premijer Andrej Plenković objavio da proces ratifikacije Istanbulske konvencije kreće uskoro, javnost ne prestaje polemizirati o ovoj temi. Kako to obično biva u polemiku su se uključili i oni koji imaju konkretne podatke, ali i oni koji s istima baš i ne raspolažu, a među mnogim govornicima, najžešće se ističe zanimljiva četvorka, koja zagovara ratificiranje Konvencije.

Jedna od onih koji su izrazitog glasno, ali i pomalo zbunjujuće po javnost progovorili o Konvenciji jest i šefica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš koja je svoje mišljenje iznijela u žustroj polemici, kao gošća emisije Otvoreno na javnoj televiziji. Prozvala je te prilike Hrvoja Zekanovića iz Hrasta, ali i Brunu Esih da su glasni te da svojom diskusijom odvlače temu od pitanja o Konvenciji, a oni koji zagovaraju istu argumentirano raspravljaju.

U istom ovom javnom nastupu govorila je i da je problem u nadmoći muškarca nad ženom, koja je uobičajena, ali i da stoga dolazi do zlostavljanja. ”Kad sam bila djevojčica, igrali smo se kauboja i Indijanaca. Uvijek sam išla u grupu Indijanaca. Ne zato jer su slabiji, nego zato što sam tamo kao djevojčica mogla najviše doći, mogla sam biti poglavičina sestra”, rekla je bivša ministrica graditeljstva.

A njen stav dijeli i nezavisni zastupnik iz Mostova kluba Marko Vučetić koji drži kako je ratifikacija Istanbulske konvencije domoljuban čin, što je obrazložio na vlastitom Twitter profilu. ”Tako se povezujemo s tisućama naših nekadašnjih sugrađana koji žive u zemljama koje su ratificirale IK”, naveo je Vučetić.

U HRT-ovoj emisiji Tema dana kao gošća u debati o ovoj temi sudjelovala je zajedno sa Željkom Markić i Sanja Sarnavka koja je ustvrdila da u Konvenciji nema rodne ideologije, jer rodna ideologija ne postoji. Da je Istanbulska konvencija standard 21.stoljeća, govorila je u nekoliko navrata HNS-ova Marija Puh koja smatra da je zaštita žene i obitelji od nasilja dio ljudskih prava.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.