fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘ZABRINULA SAM SE ZA PLENKOVIĆEVO ZDRAVLJE’: Drama u Saboru, krenulo je žestoko: ‘Kupovali ste skupe deziće’, ‘Bolje deziće nego Teslu’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatski sabor po drugi put u nešto više od godinu dana raspravlja o prijedlogu oporbenih zastupnika, ovoga puta njih 32, da se ministru zdravstva Viliju Berošu izglasa nepovjerenje, prvi put Sabor je to uradio u svibnju prošle godine.

Prijedlog za Berošev opoziv u proceduru su uputile stranke lijevo-liberalnog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka, tvrde da je pod njegovim vodstvom ionako zapušteno zdravstvo krenulo u rapidno propadanje.

Rasprava je krenula nedugo nakon 15 sati, u sabornicu je ministra Beroša došao braniti i premijer Andrej Plenković.


Sve je počelo traženjem stanke, prvi na redu bio je HDZ-ov Željko Reiner.

“Stvari u Saboru postaju bizarne, riječ komičan ne odgovara dostojanstvu Sabora, treću put u dvije godine je da oporba pokreće pitanje povjerenje Viliju Berošu, znajući da će i taj zahtjev proći jednako kao i ona prethodna dva, i ovaj prijedlog je tako površan i besmislen, slabo argumentiran da jednako kao i ranija dva postaje bespredmetan”, rekao je Reiner.

Oporba: Super Vili je imaginarni lik

Oporbena zastupnica Možemo, Sandra Benčić, HDZ-ovce pita jesu li se možda i sami zapitali zašto oporba tri puta traži opoziv ministra.

“Možda jer nije uspio dobiti niti suglasnost dionika za zdravstvenu reformu?”

SPD-ov lider Peđa Grbin smatra da treba postaviti pitanje je li Reiner kao liječnik, primijetio kakvo je stanje u zdravstvu.

Anka Mrak Taritaš kaže, Super Vili je bio pokazivan kao Supermen, no progledali smo i vidjeli da je to kao u stripu. “Imaginarni lik koji ne postoji, stvarnost u zdravstvu je drugačija”.
Katarina Peović iz Radničke fronte obrušila se na “viteza” Reinera.

“Upozoravam one koji žive u viteško doba, možda je tada bilo normalno da se vade krivi jajnici, siromasima da se vade bubrezi. U 21. stoljeću ti nije slučaj, tu smo treći puta zato jer je zdravstvena usluga jedno od temeljnih ljudskih prava, ljudi na svojoj koži osjećaju vladavinu HDZ-a. Dno dna”.

Nakon što je odobrena stanka završena, oporba objašnjava zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru Berošu.
Ivana Kekin predstavila je oporbeni zahtjev za nepovjerenjem Berošu, a nakon toga krenule su replike s lijeve i desne strane.

Ante Deur Grbinu je poručio da će uvijek glasati da on ostane predsjednik SDP-a jer će samo na toj poziciji biti vječno, na što je Miro Bulj rekao da to nije bila povreda poslovnika, već ljubav Deura prema Grbinu. Jandroković ih je samo pitao kako su prepoznali tu ljubav.

HDZ-ova Majda Burić oštro je Ivani Kekin rekla da je sve to nakupina lupetanja, umjesto da se bave vrtićima, a ne ideologijim i lošim kadroviranjem.

“Uzmite megafon i odite pred gradsku skupštinu i zatražite pitanje povjerenja Tomislavu Tomaševiću”.

Orešković: Zabrinula sam se za premijera

Za riječ se javila Dalija Orešković.

“Kada sam vidjela premijera kako se smiješi kada mu odlazi najbolji ministar, zabrinula sam se za njegovo zdravlje, a onda sam pročitala komentar da odlazi ministar popularniji od premijera pa mi je bilo jasno”, rekla je Orešković.

No, obratila se premijeru koji nije imao pravo replicirati pa je to učinila Kekin.

Bivši ministar Pavić također se obrušio na oporbeni zahtjev, na što mu je Kekin rekla.

“Od osobe koja kupuje skupe deziće na aerodromu ne mogu kritiku uzeti k srcu”.

“Bolje si je kupiti Teslu nego parfem?” ubacio se Jandroković, misleći pri tome na člana Uprave Holdinga Borisa Sesara koji je sam kupio automobil, ali mu Holding svaki mjesec isplaćuje preko 8.800 kuna bruto jer na posao dolazi vlastitim automobilom.

“Ne javnim novcem”, rekla je zastupnica.

“Dodatkom na plaću”, opet se ubacio Jandroković. “Kada kupujete privatnim novcem od dotacije koju dobivate od države odnosno Grada to nije vaš privatni novac, to je novac iz proračuna Grada i sada mu plaćate ratu kredita”, ustvrdio je.

“Razlikujete javni i privatni novac?”, pitala ga je Kekin. “Vidim da se kupuju privatni auti dodatkom na plaću”, opet će Jandroković.

“Kolega je došao s tim autom kada je došao na posao”, branila se Kekin na što je Jandroković pitao znači li to da priznaje.

“Ne!”, zaderala se Kekin.

Plenković brani Beroša

“Ovo je treća inicijativa za nepovjerenje ministru, sve su završile na jednak način, tako će i ova. Zastupnica Kekin ništa nije spomenula iz pismene inicijative. Vlada odbija prijedlog oporbe, to je stav Vlade”,  rekao je Plenković.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.