Screenshot

ZABRANJENI VIDEO! HDZ odbija staviti križ u vijećnicu i prijeti tužbom HSP-u ako objave video!

Autor: S.V.

Klub vijećnika HSP-a u Općinskom vijeću Općine Dugopolje  reagirao je na, kako kažu, “nedemokratsko ponašanje predsjednika vijeća i načelnika općine”. Osim pismenog priopćenja, HSP je objavio i video iako im se, ukoliko to učine, zaprijetilo tužbom:

“Na nedavnoj  15.sjednici općinskog vijeća Dugopolja, ugašena je demokracija.  Predsjednik Općinskog vijeća  iz redova HDZ-a koji ima većinu u Vijeću nije dopustio dati odgovore na vijećnička pitanja. Nadalje poslovničkim marifetlucima ne dopušta se izbor  drugog potpredsjenika vijeća iz redova oporbe, što je  dobar demokratski običaj u svim predstavničkim tijelima. Izgleda da je jedini problem što bi taj vijećnik bio iz redova HSP-a koji je najjača oporbena stranka u Vijeću, zastupljena s tri vijećnika.

Po Statutu Općine Dugopolje čl. 32 izričito se kaže “da, u pravilu, drugi podpredsjednik se bira iz predstavničke manjine, na njihov prijedlog.” Od pet vijećnika oporbe, HSP dakle ima tri vijećnika, SDP i HSS po jednog, od tog četiri vijećnika daju podršku istom kandidatu iz redova oporbe. Ali gle čuda taj kandidat ne paše vijećnicima HDZ-a jer postavlja neugodna pitanja i previše je “bezobrazan” na sjednicama. I zato oni  (HDZ) mimo Statuta i  Poslovnika Općinskog vijeća sami predlažu i sami izabiru vijećnika HSS.

Zanimljivost je u činjenici da  to  tako traje  već 20-tak godina, iako ta stranka  (HSS) u pet mandata nije dobila glasova i povjerenje mještana kao HSP u jednom mandatu. Taj igrokaz traje već godinama, a samo u ovom mandatu Općinsko vijeće je bilo bez drugog podpredsjednika godinu i pol, i na tužbu Ministarstvu. uprave i na njihov dopis predsjednik vijeća da je dužan ispoštovati izbor i drugog dopredsjenika kreće gore navedeni “cirkus”.

Bilo bi zanimljivo čuti što na ovo kaže predsjednik HSS-a Beljak?

HSP Dugopolje opet će podnijeti  tužbu Ministarstvu uprave, bez velikih očekivanja i nade da će se išta popraviti i promijeniti, osim možda da ispliva sav njihov jal, nemoć i jad.

Iako je svima poznato i definirano svim  Zakonima i propisima da je rad predstavničkih tijela u Hrvatskoj javan, na kraju sjednice predsjednik vijeća zabranjuje vijećniku HSP-a snimanje javne sjednice, uzimajući sebi faraonske ovlasti.

Nadalje na istoj sjednici na kojoj se dogodilo  niz nepravilnosti, kršenja poslovnika, političke diktature i osobnih prijetnji, predsjednik vijeća nije dopustio  čitanje ranije dostavljenih pitanja  koje su vijećnici HSP-a postavili na početku sjednice u pisanom obliku.

Ne žele križ u vijećnici

Na inzistiranje trojice vijecnika HSP-a,  da je to dužan napraviti jer to za sobom  povlači ozbiljno krsenje Statuta, Poslovnika, Zakona o lokalnoj samoupravi, raznorazna kršenja  svih dobrih običaja i praksi, on i dalje odbija pročitati pitanje vijecnika HSP-a, a pitanje je glasilo “Načelniče obećali ste mi prošli put da će te stavit križ na zid vijećnice, niste to još napravili,  hoćete li i kada.”

Na to reagira načelnik Općine,  ali samo da bi zaprijetio vijećniku riječima, da će ga zbog snimanja  tužiti.

Zamislite, na javnoj sjednici općinskog vijeća, načelnik te iste Općine ne želi odgovoriti vijećniku na njegovo pitanje i prijeti mu tužbom za snimanje ako to objavi, a predsjednik tog istog vijeća iz   HDZ-a ne brani  vijećnika, uskraćuje mu vijećnicko pitanje i zabranjuje snimanje javne sjednice.

Lakrdija, politička nepismenost i nekultura, bahatost i vrijeđanje velikog broja mještana koji su dali svoj glas za tri vijecnika HSP-a, a rekli bi i vrijeđanje svih mještana Općine Dugopolja koji ne zaslužuju ovakvo bahato i samodopadno vodstvo Općine.

Klub vijećnika Hsp-a

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.