Igor Soban/PIXSELL

ZABRANA RADA NEDJELJOM: Jeste li znali za ove vrlo zanimljive podatke?

Autor: Iva Međugorac

Svako malo u hrvatskoj se javnosti postavi pitanje je li potrebno zabraniti rad trgovina nedjeljom i praznikom, a posljednji u nizu koji su se tom tematikom pozabavili jesu predstavnici Nezavisnog sindikata Hrvatske.

Tema je ovo koju su načeli na Međunarodni praznik rada i to pod parolom ‘Nedjelja je radi čovjeka, a ne čovjek radi nedjelje’. Šef Sindikata Krešimir Sever otišao je i korak dalje pa je kupce koji su se na neradni dan odlučili poći u supermarkete osobno dočekivao pokušavajući ih odgovoriti od kupovine na dan kada bi trgovci trebali biti slobodni, apelirajući na građane pošto za razliku od radnika oni imaju pravo na izbor. Uz sindikalnu inicijativu, zagovornici nerada nedjeljom su i neke civilne udruge te dakako Crkva.

Ideju da se radnici oslobode rada nedjeljom zagovara i mladi Strmota, koji je nedavno napustio Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Prema njemu, već 2017. godine trebalo je provesti opsežnu javnu raspravu te u proceduru uputiti zakonske izmjene, prema kojima bi se postepeno ograničavao rad trgovina nedjeljom. Njegova je ideja da se u prvoj godini dana zabrani rad dvije nedjelje u godini, a s vremenom broj takvih neradnih dana trebao bi rasti.

Njegova ideja nije se realizirala, a on je sam podnio ostavku, no nedavno je osnovan Hrvatski savez za nedjelju. Oglasila se po tom pitanju i Hrvatska biskupska konferencija pozivajući građane da podrže i pridonesu očuvanju nedjelje kao neradnog dana i prigode za obiteljsko okupljanje.

Dakako, ideja je ovo koju zagovaraju i u udruzi U ime obitelji, koja je uputila Saboru prijedlog Zakona o radu kojim bi se zaposlenicima u trgovini dalo na volju da sami odluče žele li raditi nedjeljom ili ne. Svi koji bi se opredijelili za rad nedjeljom, prema njima, trebali bi biti plaćeni minimalno 50 posto više nego li za rad radnim danom.

No, i od njihova zakonskog prijedloga nije bilo ništa jer HDZ-ova Vlada, po svemu sudeći, nema namjeru mijenjati dosadašnju praksu.

Inače, rad nedjeljom u Hrvatskoj je bio zabranjen 2003. godine kada je državom Vladala Račanova vlada, a drugi put 2009. godine u Sanaderovoj eri. No, zabrane rada nedjeljom nisu potrajale dugo, jer ih je ukinuo Ustavni sud vodeći se tužbama velikih trgovačkih lanaca koji su smatrali da se tom odlukom zadire u zajamčeni jednak položaj poduzetnika na tržištu.
U Hrvatskoj nedjeljom ponekad radi 36 posto radnika, što je ujedno i najveći postotak u Europi.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.