fbpx
Foto: Pixabay

ZABORAVLJENI UDBAŠKI ZLOČIN! Isplivali grijesi iz prošlosti: Svi su na ovo zaboravili

Autor: Iva Međugorac

Prema novim informacijama o Vici Virkezu koji je jedne noći u veljači davne 1979. ušetao u policijsku postaju u australskom Lithgowu te izjavio da je član grupe hrvatskih iseljenika koji planira dići u zrak skoro sve zgrade u Sydneyu u ime hrvatske nezavisnosti, otvorio se put šestorici tada uhićenih Hrvata osuđenih na po 15 godina zatvorske kazne da zatraže reviziju slučaja na Visokom sudu Novog Južnog Wallesa. Da je tome tako otkrio je u razgovoru za Večernjak australski odvjetnik Sebastian de Brennan koji zastupa tri člana iz takozvane hrvatske četvorke koju su tvorili: Maksimilijan Maks Bebić, Mile Nekić, Ilija Kokotović, Josip Kokotović, Anton Zvirotić i Vjekoslav Brajković.

Vitomir Misimović koristio se pseudonimo Virkez, a novi dokazi do kojih su došli novinari i povjesničari fokusirani na ovu temu izazibvali su mnogo kontroverzi i brojnih neodgovorenih pitanja. Nije se ovdje govorilo samo o ulozi čovjeka koji je odigrao ulogu doušnika i glavnog svjedoka protiv šestorke, već se ovdje prema australskim obavještajcima radilo i o Udbi.

Prema tezama obrane Virkez je vjerojatno bio jugoslavenski špijun koji se predstavio kao hrvatski nacionalist te se tako uključio među naše iseljenike nastojeći diskreditirati australske Hrvate. “Cilj je podnošenja zahtjeva za sudačku reviziju slučaja pokazati da postoje sumnje i otvorena pitanja u odnosu na presudu. Od zadnjeg zahtjeva za reviziju 2012., koji je odbijen, pojavili su se novi dokazi. Našem timu koristili su radovi novinara i povjesničara, a kad se tomu dodaju i novi dokazi koji su se pojavili nakon prijašnjih zahtjeva za reviziju, jasno je da je vrijeme za novi zahtjev”, kazao je odvjetnik De Brennan.


Obrana je bazirana na dva elementa – priznanjima i pronađenom eksplozivu. U Virkezovu domu policija je našla slike bombe te ih odložila u njegov automobil i grmlje iza kuće, no pitanje je što se događaloi s domovina ostalih. Uhićenja šestorice Hrvata vodio je načelnik policije Novog Južnog Walesa Roger Rogerson, jedan od najodlikovanijih policijskih dužnosnika, ali kojega se istodobno povezivalo i s dva ubojstva te s podmićivanjem, napadima na osobe i dilanjem droge, za što nikada nije bio i optužen. Ipak, ne tako davne 2014. godine optužen je za ubojstvo 20-godišnjeg studenta Jamijea Gaoa te za prodaju droge radi čega je osuđen na doživotnu robiju,

Rogerson je također 90-ih tvrdio da je podmetanje dokaza biloo dio policijske kulture 70-ih i 80-ih godina, a medijska kuća ABC nakon toga je utvrdila da je jedan policajac koji je sudjelovao u pretraživanju kuća Hrvata tvrdio da nije vidio nikakav ekslopziv, dok su uhićeni mladići u noći hapšenja priznali svoje navodne grijehe iako ih je prema obrani policija teško pretukla.

Šestero Hrvata devedesetih je oslobođeno, a sada ova priča dobiva po svemu sudeći još jednu novu dimenziju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.