fbpx
Photo : Davorin Visnjic/PIXSELL

ZABORAVLJENI POLITIČAR! Njegovo ime Rimac sve češće zaziva: Zašto spominje Milanovića?

Autor: Iva Međugorac

Sve je teže pobrojati afere u čiji se kontekst dovodi bivša kninska gradonačelnica i donedavna državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac, koja proteklih nekoliko mjeseci obitava u zagrebačkom Remetincu.

Prema tvrdnjama njenog odvjetničkog tima, Rimac iza rešetaka proživljava teško životno razdoblje, u depresiji je i sve se gore nosi s onim što ju je snašlo. U tako teškom periodu, Rimac je po svemu sudeći spremna na sve, a da neće sama čekati vlastito posrnuće potvrđuju i medijski napisi u kojima se ističe kako je bivša gradonačelnica odlučila progovoriti i sa sobom povući određene HDZ-ove ministre, ali i one koji su bili djelom njene koruptivne mreže. Među prvima u sklopu tog procesa zazvala je ime novog ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, koji se posljednjih dana ne odveć vješto ograđuje od prozivki na račun njega, njegove supruge i njihove navodne skrivene imovine. I dok se Ćorić u javnosti ipak silom prilika pojavljuje, iz medijskog prostora posve je iščeznuo donedavni predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Reklo bi se na prvu da razlog njegova povlačenja iz javnog života počiva u debaklu na parlamentarnim izborima. Vrdoljak se nakon povlačenja sa čela stranke u Sabor odlučio vratiti preko četvrte, slavonske izborne jedinice surađujući sa osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem te njegovim belišćanskim kolegom Dinkom Burićem, ali i bivšim đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem. Kako taj podvig nije uspio, tako je i Vrdoljak medijima prestao biti zanimljiv, premda se i njegovo ime jedno vrijeme dovodilo u kontekst afere Vjetroelektrane, koja je ujedno i prva afera na kojoj je pala Rimac. Bivša kninska gradonačelnica uz Ćorićevo u remetinečkim odajama navodno nerijetko zaziva baš Vrdoljakovo ime vraćajući se na same začetke priče o vjetroelektranama. Zbivanja su to koja su se odvijala godinama prije nego što je Rimac posrnula, a kada govori o začecima afere Vjetroelektrane tada Rimac zapravo progovara o premijerskom mandatu Zorana Milanovića koji se prije nekoliko tjedana nastojao distancirati od sumnji da se projektu Krš-Pađene pogodvalo baš u njegovom mandatu nastojeći pritom odgovornost prebaciti na svojeg bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka. U veljači ne tako davne 2014. Kukuriku vlada donijela je promjene tarifnog sustava kojima je rok za pribavljanje bankovnih jamstava u projektima vjetroelektrana produljen s tri na devet mjeseci.

No, već u rujnu iduće godine Vlada po hitnoj proceduri u Sabor pušta prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije, za što je formalni razlog bilo uvođenje državnih kupona od 200 kuna za plaćanje struje najsiromašnijim građanima. U istom zakonskom tekstu povećane su kvote za poticanje vjetroelektrana, s preduvjetom za realizaciju niza projekata tog tipa među kojima se dakako našla i Bašićeva vjetroelektrana Krš – Pađene. Milanovićeva obitelj dobro poznaje Bašićevu, zna to dobro i Josipa Rimac koja je istražitelje podsjetila da je jedan od braće Bašić preuzeo udjele u propaloj firmi Milanovićeva pokojnog brata Kreše. U dokumentima predstečajne nagodbe te tvrtke navode se Posušaci Ivan Bašić s potraživanjem od 1,4 milijuna kuna te Miro Đurišić s potraživanjem od 4,8 milijuna kuna. I dok je Milanovićevo ime Rimac ovlaš spomenula, Vrdoljakovo je bilo u prvom planu pa se baš on u njezinu iskazu spominje zbog pogodovanja investitorima u spornom projektu zbog kojega se Rimac našla iza rešetaka. Ona svoje teze temelji na činjenici da je taj projekt ključne dokumente za realizaciju od Hrvatske regulatorne agencije i Hrvatskog operatora energetskog tržišta ishodio dan prije stupanja na snagu novog tarifnog sustava sa 30 posto nižom cijenom. S obzirom na to da su vjetroelektrane niknule u njezinu kraju, u vrijeme dok je bila gradonačelnica Rimac je poštovala volju nadređenih, no kako je posvjedočila prije nekoliko tjedana, ona mito nije uzimala, već je bila ucjenjivana i lihvarena te je zbog većih igrača bila prisiljena pristati na pravila igre koja su joj nametnuta.


Iako ga službeno istražitelji ni za što ne terete, neminovno je da Vrdoljak u ovoj aferi ima neku ulogu. Primjerice, Vrdoljakova nekadašnja pomoćnica Jelena Zrinski-Berger izdala je energetsko odobrenje za Krš – Pađene, što je bio preduvjet za rješavanje stvari u HERA-i, iako lokacijska dozvola projekta nije bila pravomoćna, pri čemu je ignorirala mišljenja i preporuke nadležnih službi. Nema dvojbe da je važan faktor ove energetske mreže aktualni ministar Ćorić, kojemu se zamjera donošenje rješenja kojim se investitora u Krš – Pađene oslobodilo obveze da nakon promjena u projektu provede novu studiju o utjecaju na okoliš. Rimac u svojem iskazu spominje i Bašića, i to kao čestog gosta u hrvatskim državnim institucijama i poduzećima, koji je sastančio i s Ćorićem i s Vrdoljakom, ali i s Tomislavom Jurekovićem, moćnim regulatorom koji je također pritisnut sumnjama o pogodovanju. Riječ je, naime, o prvom čovjeku Hrvatske regulatorne agencije koji je na tu poziciju došao 2014. s mandatom na sedam godina, a koji je i bez njezina iskaza obuhvaćen istragom pod sumnjom da je investitorima u spornu vjetroelektranu pogodovao probijanjem rokova, da ne bi ostali bez statusa povlaštenog proizvođača, a time i bez milijardi kuna državnih poticaja.

ŽENA KOJA STOJI IZA TOMISLAVA ĆORIĆA! Tko je ministrova tajanstvena supruga?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.