Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zaboravljeni ministar okrenuo se poduzetništvu! Zarađuje milijune i surađuje s jednim gradonačelnikom

Autor: Iva Međugorac

Diskretno i bez puno pompe nakon obnašanja dužnosti ministra gospodarstva i predsjednika HNS-a koji je tu stranku uveo u koaliciju s HDZ-om Ivan Vrdoljak povukao se s političke scene, ostavljajući iza sebe podosta afera koje nikada do kraja nisu razrješenje, ali i ostavljajući za sobom rasulo u stranci koju su prije njega vodili bivša ministrica Vesna Pusić te njen prethodnik Ratko Čačić. Nakon što je Vrdoljak odlučio ući u neprincijpijelnu koaliciju s HDZ-om premijera Andreja Plenkovića o kojem je ranijih godina kroz političku karijeru govorio u negativnom kontekstu,  njegov se HNS osuo pa je iz njega nastao Glas kojim ravna Anka Mrak Taritaš, no nakon svih političkih turbulencija ne može se ni za Glas reći da ima politički potencijal.

Vrdoljaku u poduzetništvu dobro ide

Povlačenje iz politike Vrdoljak je po svemu sudeći odlučio iskoristiti za potpunu karijernu transformaciju pa se okrenuo privatnom poduzetništvu pokrećući još 2018.godine svoju tvrtku Livit koja danas zapošljava 11 osoba. Tvrtka je lani ostvarila prihode od dva milijuna eura, ali i gubitak od 273,7 tisuća eura. Zanimljivo je spomenuti i to da Vrdoljakova tvrtka Livit već neko vrijeme surađuje s Gradom Belišćem gdje je dobila posao obrade mulja, a u tom kontekstu treba podsjetiti da su Vrdoljak i gradonačelnik Belišća Dinko Burić politički surađivali kroz Slavonski pokret na parlamentarnim izborima održanima 2020.godine, što doduše nije urodilo plodom.

Plodonosno je zato bilo poslovanje druge tvrtke Sunčani Žnjan u kojoj je Vrdoljak pedeset postotni suvlasnik, a koja se bavi gradnjom grada. Riječ je o tvrtci s dvoje zaposlenika koja je prošle godine ostvarila 1,8 milijuna eura prihoda te dobit od 135,4 tisuće eura. Radi se o tvrtci u kojoj Vrdoljak surađuje sa Klementom Bašićem, nekadašnjim narodnjačkim šefom u Dalmaciji gdje je bio i županijski vijećnik. Ova tvrtka svojedobno se spominjala zbog zgrade od deset stanova i dva apartmana koji su se prodavali za 2.300 eura po kvadratu.


Svestrani poduzetnik

 Svojedobno se pisalo i o Vrdoljakovom ulaganju u rovinjski kamp Porton gdje surađuje s Danielom Benussijem vlasnikom tvrtke Auto Benussi s kojom je osnovao tvrtku Porton Biondi. Radilo se o ulaganju u 27 kućica odnosno o projektu vrijednom tri milijuna eura. Inače je Benussi poduzetnik koji je vrlo dobro poznat ljubiteljima skupocjenih automobila pošto je poznat kao vlasnik Auto Benussija, tvrtka koja je poznata kao zastupnik Jaguara u našoj zemlji. Auto Benussi posluje u zagrebačkoj Škorpikovoj ulici, a tvrtka Porton Biondi nosi ime baš kao i kamp pored Rovinja.

I ova tvrtka registrirana u Zagrebu u opisu djelatnosti navodi kampove i prostore za kampiranje, a interesantno je spomenuti i to da je suvlasnik i direktor te tvrtke s Benussijem prije bivšeg ministra gospodarstva bio stanoviti Zvonimir Brizar sin Branislava Brizara vlasnika tvrtke Brimus od koje je Vrdoljak svojevremeno kupio svoj zagrebački stan zbog kojeg je prozivan u javnom prostoru.

No, kako Vrdoljak u tom periodu nije bio politički aktivan tako zapravo nije niti bio dužan odgovoriti na pitanje tko je osoba od koje je posudio novce za kupnju raskošne nekretnine smještene na Zavrtnici. Da je Vrdoljak kao poduzetnik nadasve svestran jasno je iz toga što njegov Livit ima prava na hrvatsko izdanje The Economist World Aheada.

Oni koji Vrdoljaka dobro poznaju tvrde da se u svijetu biznisa odlično snašao te da ni ne pomišlja na povratak u političku arenu, ali mu je politika zasigurno poslužila kao odskočna daska i platforma za stvaranje kontakata koje je dodatno razvio u svijetu poduzetništva. Ne pomišlja Vrdoljak danas ni na svoj HNS, stranku koja se jedva drži na životu, ali je zato još uvijek u kontaktima s djelom svojih nekadašnjih stranačkih kolega koji će silom prilika baš poput Vrdoljaka nakon iduće izborne godine morati dići ruke od politike.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.