Foto: Vili Beroš Facebook

ZABORAVITE ZDRAVSTVO KOJE POZNAJETE! Beroš kreće u drastične rezove: Očekujemo pobunu

Autor:

Vidio je da mu se fotelja ozbiljno zaljuljala pa se tijekom samoizolacije odlučio ozbiljno primiti posla.

Tvrde to kolege aktualnog ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je unazad nekoliko tjedana na piku premijera Andreja Plenkovića koji nije posve zadovoljan njegovim pristupom u borbi s pandemijom korona virusa, ali i generalno reformama u zdravstvu koje se ne miću s mrtve točke.

Posljednji u nizu problema za zdravstveni sustav bio je onaj kada su veledrogerije pritisnule bolnice zbog nagomilanih dugovanja, taj problem privremeno je saniran, no Beroš, ali i ministar financija Zdravko Marić svjesni su kako riješenje za ovu problematiku mora biti dugoročno. Slijedom toga uistinu se jedno vrijeme razmatrala ideja zasnivanja državne veledrogerije, a osim toga na stolu su i neki drugi modeli po kojima bi Hrvatska nabavljala lijekove, a da se ne dovede u položaj da ovisi o nekome.

I dok se riješenje za veledrogerije još nastoji iskomunicirati i iznaći, prvim konkretnim Berševim koracima u zdravstvu mogli bi svjedočiti već početkom naredne godine, međutim, naši sugovornici kažu kako se ti potezi djelu javnosti neće dopasti te da bi mogli rezultirati buntovima. ”Poslije Nove godine prvo se kreće u reviziju liste skupih lijekova koje plaća HZZO, vrlo ćemo vjerojatno provoditi konkretniju i strožu provjeru njihova odobravanja. Budući da si trenutno stanje ne možemo priuštiti, fond za skupe lijekove u par godina porastao je na dvije milijarde kuna, i to je definitivno potrebno racionalizirati”, nabraja naš sugovornik iz Ministarstva zdravstva.

Dodaje da bi se javna nabava lijekova trebala, a po svemu sudeći i mogla objediniti kako bi se točno moglo pratiti funkcioniranje bolničkog sustava koji slovi za jednu od najkritičnijih točki zdravstvenog sustava. Osim toga, jedan od mogućih koraka jest i pročišćavanje liste osiguranika Zavoda. ”O tome se dugo govorilo, ali nitko nije imao hrabrosti rasčistiti tu situaciju, imate mnogo građana koji imaju besplatno dopunsko osiguranje, a odavno su iselili iz Hrvatske. To treba temeljito provjeriti i pročistiti da bi sustav mogao funkcionirati, vrlo ćemo vjerojatno biti primorani neke usluge koje osiguranje pokriva reducirati i ukidati. U rezovima ćemo voditi računa o socijalno ugroženim građanima, umirovljenicima i braniteljima, njima definitivno ništa nećemo rezati, niti to smijemo. Naravno prava nećemo dirati niti djeci”, nabraja naš sugovornik te kaže da se zdravstveni sustav treba rasteretiti i centralizirati, te da se ministar doista ozbiljno primio posla.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.