Foto: Boris Kovacev / CROPIX

ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI! Milanović sprema veliki zaokret: Ovo je njegova stvarna namjera

Autor: Iva Međugorac

Inauguracija je obavljena, a novi predsjednik Zoran Milanović nakon kadroviranja će javnosti trebati predstaviti i prvu destinaciju  namjerava posjetiti koju s nove pozicije. Dobro upućeni svjedoče kako je Milanoviću iznimno važno područje, s kojim se ujedno kani najviše i baviti, upravo vanjska politika, no po tom pitanju ‘na brzoj liniji’ kani imati Andreja Plenkovića s kojim će usuglašavati svoje planove, suprotno tezama o tvrdoj kohabitaciji.

”Te Plenkovićeve teze o tvrdoj kohabitaciji su u najmanju ruku neizvedive, to nije moguće, i vrlo vjerojatno se tim tezama koristi zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u. On će s Milanovićem surađivati više nego korektno, možda čak i bolje nego s njegovom prethodnicom Kolindom Grabar-Kitarović. I jednom i drugom je vanjska politika u fokusu, a oni po tom pitanju imaju dodirnih točaka”, svjedoči naš sugovornik blizak novoizabranom predsjedniku pa dodaje kako bi Milanović kao prvo putovanje mogao odabrati Sloveniju, a nakon toga i Austriju.

”Milanoviću je važna uspostava dobrosusjedskih odnosa. Sa Slovenijom su trzavice najaktualnije, a zanimljivo je da su njegovi prethodnici do sada uglavnom kao prvu destinaciju birali BiH. Milanović će i po tom pitanju prekinuti protokol, baš kao što je napravio s inauguracijom. Naprosto želi poslati poruku da nije isti, da nije tipičan”, objašnjava naš sugovornik, dodajući da Milanović vjerojatno neće nastaviti suradnju s inicijativom Triju mora za koju se zalagala njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović.

”On smatra da je uspostava dobrih odnosa sa susjedima srž i ključ naše vanjske politike, na tome će graditi svoj mandat. Ne odbacuje ni suradnju sa zapadnim državama, skloniji je inicijativi Alpe-Adria u koju su uz Hrvatsku uključene Slovenija i Austrija, uvjeren je da je to ispravan put, i da bi Slovenija trebala biti naš strateški partner”, zaključuje naš sugovornik blizak predsjedniku.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.