Bozo Radic / CROPIX

ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI! HDZ-om se širi nova teorija: Tko zaista stoji iza Penave?

Autor: Iva Međugorac

”Dobro je imati ambicije”, tim je riječima premijer Andrej Plenković šturo prokomentirao objavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o tome da razmišlja o kandidaturi za šefa HDZ-a. No, to što je Penava najavio kandidaturu u krugovima bliskim premijeru, baš i nije najbolje sjelo, a i Plenković tu vijest nije primio s oduševljenjem.

Kako i bi, kada se trend objave kandidatura nastavlja iz mjeseca u mjesec, nakon što je Miro Kovač najavio rekonstrukciju stranke, sada mu se pridružio i Penava. Koliko god Plenković sam sebe hvalio i pričao o uspješnom rukovođenju strankom, ta priča na terenu se ne prima i odudara od HDZ-ove realnosti. ”Plenkovića je Penava uznemirio, zato i jest bahat. On će s Kovačem lako, nema među njima neke velike razlike, ali Penava vam dolazi iz one skupine s kojima se nikada ne zna. Za sobom povlači branitelje, konzervativce, ljude koji su nezadovoljni premijerom. On je u dvije godine od vukovarskog gradonačelnika postao nacionalno prepoznatljiv političar, to znači da itekako zna što radi i Plenković ga definitivno ne bi smio podcijeniti”, smatra naš sugovornik te napominje da je premijer taj koji već sada podilazi Penavi i ekipi koja ga okružuje.

”Pa ovo mijenjanje datuma blagdana jest pokazatelj da Plenkoviću baš i nije svejedno zbog onog što se u Vukovaru događa, a sve što se u Vukovaru događa povezano je s Penavom”, smatra naš sugovornik iz vladajuće stranke. Ono što je također zanimljivo jest to da je Penavinu kandidaturu pozdravio i Stier, koji je javno kazao kako je s njime u kontaktu. Dio HDZ-ovaca sumnja pak, da je Penavina najava kandidature, odnosno razmišljanje o njoj, samo ‘spin’ i provokacija na račun premijera te da do toga zapravo neće doći. Penava navodno ima ambiciju ući u nacionalno Predsjedništvo, no dakako ništa još nije posve sigurno.

”Ovo je pokušaj rušenja Plenkovića, oko toga nema dileme i nije nemoguće da netko iza svega toga stoji. Sjetite se Glavaša koji je vukovarskog gradonačelnika povezivao s Brkićem. Osim toga Penava je jako dobar i s Karamarkom koji je na Oluji najavio povratak u vrh stranke. Penavine poruke nalik su onima koje šalje Karamarko i one svakako slabe Plenkovićevu poziciju u stranci. Sve je ovo dio taktiziranja.

U stranci se očito priprema nešto ozbiljno, bit će tu turbulencija, veliko je pitanje kako će se one odraziti na Plenkovića. Svi ovi istupi kao i interes za njih pokazatelj su nezadovoljstva njegovim vođenjem stranke”, zaključuje na kraju naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.