Za samo tri mjeseca šizofreni Milanović nas je uspio posvađati sa svima. Pa i to je uspjeh!

Autor: D.Bo

Nakon sukoba s najvećim saveznikom Njemačkom, Milanović je Hrvatsku sada uvukao u politički sukob i sa Češkom, prijateljskom zemljom kojoj možemo zahvaliti za održanje turizma u ratnim i poratnim godinama. Njegovo ludilo očito više nema granica.

Nerazumna politika vlade Zorana Milanovića dovela je Hrvatsku u sukob s većim dijelom civiliziranog svijeta, prije svega sa zemljama članicama Europske unije.
Iako se voli hvaliti kako razumije vanjsku politiku i način na koji funkcioniraju europske institucije, očito je Milanović zaboravio najosnovnije. Naime, tri osnovna stupa na kojima počiva Europska unija su zajedništvo, zajednička vanjska i sigurnosna politika te suradnja u pravosuđu i upravi, i na ta su područja Unija i EK posebno osjetljivi.
Svojim nerazumnim, šizofrenim postupcima Milanović je upravo doveo u pitanje suradnju Hrvatske i EU-a u pravosuđu. On definitivno nije Tito koji je desetljećima vukao za nos svjetsku demokratsku zajednicu plešući između Istoka i Zapada, a njegove tajne službe su terorizirale vlastiti narod. Nažalost te iste službe od osamostaljenja do današnjih dana vuku konce i u Hrvatskoj.

Nakon što je Republiku Hrvatsku kao novu europsku članicu duboko kompromitirao inzistirajući na obrani UDBA-ških zločina, Milanović nas je posvađao s najvećim političkim saveznikom Njemačkom.
I dok se taj sukob nije ni stišao, Hrvatska je dobila novi diplomatski skandal sa Češkom – zemljom kojoj možemo zahvaliti što nam se turizam održao tijekom ratnih i poratnih godina.

Češka vlada ovih je dana otvoreno zamjerila Hrvatskoj zbog toga što je njen primjer koristila kao argument u svom sporu s Europskom komisijom oko Lex Perković.
Česi su svoje nezadovoljstvo višekratno iskazali diplomatskim putem, a zadnji je to učinio sam potpredsjednik češke vlade i ministar vanjskih poslova Jan Kohout koji je javno i otvoreno iskazao češko nezadovoljstvo na Milanovićevo stalno pozivanjem na sličnost hrvatskog slučaja s češkim kad je riječ o primjeni europskog uhidbenog naloga. Zbog toga je Češka kao prva zemlja koja se i službeno oglasila o tom slučaju najavila kako neće podržati Hrvatsku u sporu s Komisijom.
Podsjetimo: Češka je još 2004. vremenski ograničila primjenu europskog uhidbenog naloga i tek je ove godine u zakonu ukinula to ograničenje pri čemu puna primjena uhidbenog naloga stupa na snagu 1. siječnja 2014.

Hrvatski su dužnosnici češki primjer koristili kao dokaz da i Hrvatska ima pravo na isti tretman, no češki šef diplomacije Kohout smatra kako se ta dva slučaja "ne mogu uspoređivati jer su bitno različita". Češka strana je uvjerena kako je takva Milanovićeva argumentacija njihovoj zemlji nanijela štetu, posebno jer iz riječi hrvatskog premijera ispada da onda i Češka krši pravnu stečevinu EU, što kažu nije točno.

Koliko je Milanović bahat i nerazuman svjedoči i činjenica da je češki veleposlanik u Zagrebu Martin Košatka to isto prije desetak dana kazao zamjeniku ministra vanjskih poslova Jošku Klisoviću ali hrvatska vlada je i dalje nastavila koristiti spomenuti argument.
Česi zato najavljuju još žešću diplomatsku inicijativu kojom će pokušati zaštiti sebe. Njihovi diplomati u Zagrebu vrlo su razočarani ponašanjem upravo hrvatskog premijera koji svoje probleme prebacuje na leđa drugih.

Iz hrvatskih pak diplomatskih izvora doznajemo kako je Milanović i kapitulirao onda kada su veleposlanici zemalja EU-a u Zagrebu otvoreno počeli iskazivati nezadovoljstvo njihovih vlada politikom aktualne hrvatske vlasti. Kada je na vrata ministrice Pusić pokucala francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michèle Boccoz bilo je jasno da će Hrvatska morati popustiti, a premijera je, kažu, posebno uplašila reakcija Davida Slinna veleposlanika Ujedinjenog kraljevstva u Zagrebu, što samo potvrđuje tezu kako je i Milanović u početku sukoba sa EU-om imao podršku Velike Britanije, ali sada je definitivno ostao sam.




Autor:D.Bo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.