Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Za ne povjerovati! Opet su nas napravili idiotima: Prodaja državne imovine koja je prošla ‘ispod radara’

Autor: Iva Međugorac

Naš sugovornik upozorio je na potencijalnu netransparentnu prodaju.

Daleko od očiju javnosti, prodan je EVO TV, a naš dobro upućeni sugovornik pita se na koji je način do toga došlo i je li u ovom slučaju koji je javnosti promakao zapravo izbjegnut zakon. Naime, posljednjih nekoliko dana kroz dio medija provukla se objava o kupnji 100 postotnog udjela u društvu HP Produkcija, koji je ujedno pružatelj EVO TV usluge, od strane Hrvatskog telekoma.

HP Produkcija je podsjetimo, bila tvrtka u vlasništvu Hrvatske pošte, a nakon potpisanog ugovora s Hrvatskim telekomom o kupnji sada će Hrvatski telekom uz svoj poznati Max TV posjedovati u domeni televizijskog portfelja i brand EVO TV. Sve ovo, premda ostavlja dojam transparentne provedbe našem je sugovorniku nametnulo pitanje je ,i to baš tako, ili opet od naroda rade ”idiote”.

”Hrvatska pošta je, kako je to objavljeno u medijima, „poslala poziv svim operatorima koji posluju na hrvatskom tržištu i prodaja se odvijala u ciklusima tijekom gotovo cijele godine“. Tako naime tvrdi Hrvatska pošta.

Pitamo se kojim je to operatorima poslala poziv Hrvatska pošta? Zar oni unaprijed znaju tko bi mogao biti potencijalni kupac? Zar nema možda još zainteresiranih operatora koji nisu pozvani od strane Hrvatske pošte? Hrvatska pošta niti u jednom mediju nije objavila pozivni natječaj na koji bi se mogli javiti ostali zainteresirani, mogući budući operatori. Zar se imovina RH, a Hrvatska pošta je državno poduzeće, rasprodaje bez objave javnog natječaja? Zar se opet moralo pogodovati Hrvatskom telekomu?

Ili se postupak prodaje državne imovine btrebao obaviti na transparentan način putem javne objave”, niz je pitanja koje su se nametnule našem sugovornilku, koji podsjeća i na zakonske odredbe.

”Zakon o upravljanju državnom imovinom donesen je u lipnju 2018. godine. Člankom 3. navedenog Zakona definiran je pojam „državna imovina“, a isti podrazumijeva osobito sljedeću imovinu:

– dionice i udjele u trgovačkim društvima čiji je imatelj Republika Hrvatska.




Društvo HP Produkcija, u vlasništvu Hrvatske pošte, predstavlja državnu imovinu kako to navodi Zakon o upravljanju državnom imovinom.

Sukladno čl. 32. Zakona, prodaja dionica može se provesti na sljedeće načine:

– javnom ponudom




– javnim nadmetanjem

– javnim prikupljanjem ponuda

– ponudom dionica na uređenom tržištu kapitala

– prihvatom ponude u postupku preuzimanja dioničkih društava

– istiskivanjem manjinskih dioničara

– prijenosom dionica u postupku povlačenja dionica s uvrštenja na uređenom tržištu kapitala

– neposrednom prodajom.

Svi nabrojani postupci podrazumijevaju javni poziv osim postupka neposredne prodaje, a ona se može provesti samo kada na dva uzastopna postupka prodaje javnim nadmetanjem ili javnim prikupljanjem ponuda nije zaprimljena niti jedna valjana ponuda”, podsjeća naš upućeni sugovornik te nameće još jedno pitanje- kako prevariti zakon i građane? Ministarstvo državne imovine, kojim ravna Goran Marić, izdalo je mišljenje Hrvatskoj pošti da se pojam ”državna imovina” iz Zakona o upravljanju državnom imovinom odnosi na dionice i udjele čiji je imatelj Republika Hrvatska, ali ne i na dionice i udjele čiji je imatelj trgovačko poduzeće koje je u vlasništvu Republike Hrvatske.

”Zar je HP Produkcija, tvrtka kćer u vlasništvu Hrvatske pošte, osnovana privatnim novcem ili državnim novcem?

Dakle, uputa našeg Ministarstva državne imovine za sva trgovačka društva u vlasništvu RH, a koju je potpisao ministar Marić, je sljedeća:

– OSNUJTE TVRTKU KĆER, PREBACITE DIO IMOVINE I ONDA TO PRODAJTE BEZ JAVNOG NATJEČAJA !

DODATNI FAKTI:

·        01. 07. 2018. godine, dio imovine i sva prava na EVO TV uslugu, prebačena su iz nadležnosti Hrvatske pošte na HP Produkciju. Znači dovoljno je izvući dio poslovanja iz državnog poduzeća na tvrtku kćer i isto prodati bez objave javnog poziva.

·        Ukoliko država nije vlasnik HP Produkcije i nema potrebe primjene Zakona o upravljanju državnom imovinom kod prodaje iste, zašto je Vlada RH na sjednici 02.08.2018. godine donijela Zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, u kojem je u priloženoj tablici navedena i HP Produkcija? Ako HP Produkcija nije u vlasništvu Hrvatske države, onda niti Vlada RH nije trebala dati suglasnost na prodaju trgovačkog društva HP Produkcija. Javnog poziva za prodaju Evo TV i HP produkcije nije bilo”, zaključuje naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.