Shutterstock

ZA MANJE OD DVA TJEDNA! Slovenija kreće u novi okršaj s Hrvatskom: Nećete vjerovati što im sad smeta

Autor:

Na sudu Europske unije u Luksemburgu početkom prosinca počinje rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije, a prema pisanju ondašnjih medija radi se o slučaju istarskog vina teran. Prva rasprava o slovenskoj tužbi u ovom slučaju predviđena je za 3. prosinca, no zanimljivo je spomenuti da bi sud 11. prosinca trebao odlučiti i je li nadležan za slovensku tužbu protviv Hrvatske, u slučaju arbitraže u granici.

Svoje vino Slovenija je zaštitila pri Europskoj komisiji kao teran, odmah po ulasku u EU davne 2004. godine te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske, kao nove članice, da registria tradicionalno istarsko vino znano pod istim tim imenom. U spor oko vina uključila se Europska komisija, ali i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji će u novoj komisiji preuzeti mjesto ministra trgovine. Uredbom iz 2017. godine Hrvatska je od Komisije osigurala pravo na to da se istarsko vino s oznakom podrijetla ‘Hrvatska Istra’ prodaje s dodatkom teran na naljepnici, ali se ta oznaka mora istaknuti manjim slovima čime Slovenija nije zadovoljna.

Stoga inzistiraju na rješavanju toga pitanja tvrdeći da je Europska komisija popustila hrvatskoj strani. Zatražili su da se delegirana Uredba o prizivanju prava istarskog terana povuče, a u tužbi napominju da je EK prekršila temeljna načela europskog acquisa i povjerenja u pravo.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.