fbpx
FOTO: Pixsell

Vukovarska izborna matematika: HDZ i SDP pred kolapsom, pobjednika odlučuju glasovi Srba?

Autor: Daniel Radman

I dok se izborima u Zagrebu i rušenjem Milana Banića već mjesecima bave svi nacionalni mediji, zasad posve u sjeni ostaju vjerojatno najneizvjesniji lokalni izbori u Hrvatskoj, oni u Vukovaru.

Dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava bio bi neprikosnoveni favorit da nije istupio iz HDZ-a, dobre šanse imao bi i da se priključio Domovinskom pokretu (DP) no on je ipak odlučio ići zaobilaznim putem kao samostalni igrač. Iako je za vjerovati da će na koncu imati podršku DP-a, pitanje je koliko će oni uložiti entuzijazma (i logistike) u neovisnog kandidata s obzirom da će velike ambicije (i troškove) imati i u drugim gradovima.

Iz Domovinskog pokreta nisu nam željeli otkriti karte. “Pregovori su u tijeku, o svemu ćemo izvijestiti na vrijeme”, poručuju.

Da s Penavom pregovaraju nije tajna, to je više ‘kozmetika’, koliko ide kome, isto kao što je posve jasno da ne pregovaraju sa HDZ-om i SDP-om. Dakle, jedino je izvjesno da u toj računici i Penava i DP pregovaraju sa Hrvatskim suverenistima, odnosno Hrvatskom konzervativnom strankom aktualnog zamjenika gradonačelnika Vukovara i saborskog zastupnika Marijana Pavličeka.

I on nam je potvrdio pregovore, naravno, ne otkrivši s kime se priča. S obzirom na odnose u parlamentu ne smije reći na glas da to radi s HDZ-om, a isto tako nakon prošlomjesečnog sukoba Suverenista i Domovinskog pokreta nije mu baš najugodnije priznati da to čini i sa Škorinom strankom.
“Pregovaramo sa strankama koje imaju nama bliži svjetonazor, ali ovdje nam je važan plan razvoja grada. Te su nam smjernice jako bitne, a Suverenisti, odnosno HKS, imaju viziju kako grad treba izgledati”, rekao nam je Pavliček.

“Službeni stav stanke biti će poznat kroz dva tjedna. Pregovori su s potencijalnim partnerima su tek započeli, računam da ćemo kroz iduća dva tjedna doći do dogovora”, napominje.

U svakom slučaju, aktualni zamjenik gradonačelnika smatra kako ima dobre karte u rukavu.
“Uvjereni smo da smo najjača politička struktura na području Vukovara i da znamo kvalitetno voditi grad što smo pokazali u zadnjih sedam godina”, dodaje.

No, premda za Suvereniste drži da su “najjača politička struktura na području Vukovara”, nije nam želio potvrditi da će inzistirati na tome da imaju svog kandidata za gradonačelnika.

Kako neslužbeno doznajemo, Suverenisti su trenutno bliži dogovoru s HDZ-om. Iako to na prvu ne zvuči logično, činjenica je da se s Domovinskim pokretom diljem Hrvatske bore i za članove i za glasače. Također, suradnja s HDZ-om u Vukovaru im ionako nije strana, a kako je istupanjem Penave i njegovih suradnika otišao tek manji broj članova HDZ-a (doduše i manje utjecajnih) s dobrim dijelom HDZ-ovaca ionako imaju dobre odnose.

HDZ trenutno ne kotira baš najbolje, no unatoč trenutnim okolnostima na svoju “stranačku vojsku” mogu računati. Istina, ne toliko na samim izborima za gradonačelnika, koliko onima za Gradsko vijeće. U prijevodu, najvjerojatniji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Nikola Mažar nema apsolutno nikakve šanse, ali stranka će imati dovoljno ruku u gradskom vijeću da će Mažar dobiti priliku pokazati svoje diplomatsko (ili trgovačko) umijeće krojenja gradske politike. Ili da se na neki način ukrca na pobjednički kolosijek (manja vjerojatnost) ili da u talu s drugima sruši proračun i gradonačelnika te izazove prijevremene izbore do kojih će HDZ imati prilika za konsolidaciju.
Izborna matematika nije moguća ni bez bivšeg gradonačelnika Želja Sabe. Gradski odbor SDP-a večeras ga je imenovao za kandidata za gradonačelnika i nije nemoguće zamisliti da će se reprizirati izbori otprije sedam godina kad su Penava i Sabo pripetavali u drugom krugu. S velikom vjerojatnošću da ni Penava ni Sabo neće više imati veliku stranku iza sebe. Sada se čeka odgovor Peđe Grbina. Najvjerojatniji je rasplet da će gradski odbor SDP-a biti raspušten. No, SDP bez svog vukovarskog šefa je potpuno irelevantan faktor na sceni da nema ni najmanje šanse na izborima, tek mogu svom čovjeku uzeti glasove. Grbin je to, naravno, zbog ‘vjerodostojnosti’ (čitaj: pragmatičnosti) spreman žrtvovati. Na Vukovar ionako ne računa, a obračun sa Sabom može mu donijeti koji politički bod na nacionalnoj razini.

Sabo jedino treba težiti drugom krugu. Tada bi uz pomoć glasova srpske manjine (prilično je vjerojatno da bi njima bio prihvatljiviji kandidat) mogao pomrsiti konce i Penavi i nije nemoguće da se dogodi rasplet viđen na predsjedničkim izborima – dok se obračunavaju nominalno dva kandidata desnice, pobjeđuje onaj koji ide slijeva.

Jedini u cijeloj priči u vukovarskoj gradskoj politici koji već sad igra s otvorenim kartama je Pavao Josić. Aktualni vijećnik Živog zida, uostalom, nema što kriti. U odnosu na četiri godine prije kod njega se promijenilo to što sad ide kao nezavisni kandidat.

“Ovaj mandat koji sam dobio preko stranke – inače ga ne bih ni dobio jer sam na izbore išao kao nepoznat kandidat – odradit ću do zadnje sekunde u ime Živog zida, a na iduće izbore ići ću samostalno, s nezavisnom listom.”

Vjerojatno će biti i kandidat za gradonačelnika i to zbog izborne matematike.

“Postoji pravilo u izbornoj matematici koje kaže da lista koja ima “i glavu i rep”, svog kandidata za gradonačelnika, u prosjeku dobije pet posto više šanse za prolaz”, otvoreno kaže.

Ovu rascjepkanost na političkoj sceni čak i smatra poželjnom, kaže, možda će na kraju ona donijeti nova lica. Nije isključio mogućnost neke velike koalicije ukoliko u Gradsko vijeće uđe šest-sedam stranaka. Što nije nezamislivo.

“Praksa je pokazala da se na ljude koji su bili u političkom životu grada, one na čije se radno mjesto može utjecati preko politike, ne može računati. Oni nisu bili tu kao zastupnici građana, već da podržavaju vladajuću ekipu. Neka mega-koalicija je moguća, ovisi jesu li spremni prodati sve da bi bili na vlasti”, dodaje.

Tu, dakako, uključuje i predstavnike srpske manjine. I oni su podijeljeni između SDSS-a i Demokratskog saveza Srba drugog penavinog zamjenika, Srđana Milakovića. Milaković je bivši član SDSS-a koji je odlično ‘odigrao’ uoči posljednjih lokalnih izbora kada je nedugo prije izbora napustio SDSS koji nije imao vremena da se oporavi. Sada mu bivša stranka sprema revanš.

“U pravilu je SDSS uvijek s vladajućima. Ne pamtim da su na sjednici gradskog vijeća pokrenuli jednu temu koja se odnosi na sve građane Vukovara, njih isključivo zanima hoće li se u nekom gradskom poduzeću zaposliti netko iz redova nacionalne manjine, što hoće reći – član SDSS-a. S Milakovićom i njegovom ekipom je slično, govorit će samo o temama koje su vezane za srpski nacionalizam jer si tako osiguravaju plaću.”

Josić je spremno progovorio i o križaljci na desnici. I on nam je potvrdio priču koja kruži Vukovarom, da će Suverenisti otići u HDZ-u u krilo.

“Mislim da će Marijan Pavliček sigurno s HDZ-om jer inače, ako ne ode, nestaje s političke scene”, dodao je.

Tko će opstati, a tko nestati, doznat ćemo kroz nekoliko mjeseci. No, i to bi moglo biti samo privremeno. Bez obzira tko postane gradonačelnik, izvjestan je scenarij prema kojem nitko neće imati dovoljno ruku u gradskom vijeću i da će za ostanak na vlasi trebati podršku koju će politički protivnici nazvati ‘neprincipijelnom koalicijom’. A koja bi mogla biti kratkog vijeka. I onda bi se moglo opet na izbore. S velikim šansama da se nakon toga karte opet promiješaju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.