Grgo Jelavic/PIXSELL

VUKOVARCI POBJESNILI! Divjak ukida ŠKOLE u njihovoj županiji? ‘Svima je jasno što je krajnji cilj’

Autor:

U vukovarskoj palači Srijem održana je koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, a na dnevnom redu našao se Plan mreže osnovnih škola na području navedene županije. Oglasile se tim povodom v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Jadranka Mustapić Karlić koja je pak izvijestila da Ministarstvo obrazovanja na čijem je čelu ministrica Blaženka Divjak provodi racionalizaciju škola, kojom se predviđa ukidanje osnovnih škola s manjim brojem učenika. Po tim kriterijima na vukovarskom području ukinulo bi se svih 37 područnih te 16 matičnih škola kloje imaju manje od 150 učenika, dok bi se o sudbini deset škola s manje od deset učenika još pregovaralo. Mustapić Karlić rekla je da je stav županije da se predložena ukidanja ne prihvate. A osim toga, žestoku reakciju na ovu odluku na svojem je facebook profilu iznio i prvi čovjek HSP AS Hrvoje Niče.

”U selima koje je prvo pregazio brutalni Domovinski rat, u selima u kojima više nema KUD-ova, nogometnih klubova, poštanskih ureda, dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa ni župnih ureda, gašenjem područnih škola doslovno se gasi svjetlo i šalje poruka onom malom preostalom broju stanovnika neka odsele, jer ova država na njih i njihovu djedovinu ne računa više! Naime, prema ideji tzv. ministrice obrazovanja Blaženke Divjak na području Vukovarsko-srijemske županije ukinulo bi se svih 37 područnih škola i 16 matičnih škola koje imaju manje od 150 učenika dok bi se o sudbini 10 škola s manje od 300 učenika kao pregovaralo”, kaže Niče te se pita ima li Divjak ikakvog pojma što radi ili se sve radi s podlom namjerom.

”Zdrav čovjek ne može si nakon svega postaviti drugačije pitanje! Najlakše je reći da škole nisu rentabilne. Pa kada su to naše škole bile rentabilne? I jeli uopće smisao škola da budu rentabilne ili da budu tvornice znanja i odgoja? O kakvom se cirkusu radi govori i činjenica kako je upravo u te područne škole u proteklih 20 godina država uložila nekoliko stotina milijuna kuna, a sada im ista ta država namjerava zatvoriti vrata! Katastrofa je ove naše Hrvatske da se promjenom Vlade ili čak samo jednog običnog ministra mogu stvoriti nesagledivo katastrofalne posljedice na jedan sektor, ali i na cijelu jednu regiju! Što je iduće što možemo očekivati? Da ministar unutarnjih poslova kaže kako na istoku Hrvatske nema više dovoljno stanovništva pa treba povući i policiju s granice sa Srbijom?!?!

Može Vlada RH u Slavoniju donijeti 18 milijardi kuna, ali što im to vrijedi kada pojedini ministri sve čine da opuste ovaj kraj… U nekim drugim okolnostima čovjek bi možda i pronašao opravdanje u onom „ne zna ona da griješi“, ali kada ipak svi znamo kako je riječ o osobi koja dolazi iz krugova koji se jasno zalažu za migracije s istoka, onda je poruka što slijedi ovom kraju – svima jasna”, zaključio je Niče.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.