Photo: Zarko Basic/PIXSELL

VUJČIĆ NA ČELU HNB-a: Nepotrebno izvučeno 50 milijardi iz hrvatskih tvrtki?!

Autor: Dražen Katalinić

Hrvatska narodna banka i guverner Vujčić nisu vodili monetarnu politiku u funkciji razvoja gospodarstva nego u interesu stranih financijskih lobija i za njihovu politiku zaista nemam riječi hvale, štoviše za ovakav način rada trebali bi snositi odgovornost – tim je riječima završetak manadata Borisa Vujčića na čelu HNB-a za Dnevno.hr komentirao jedan od najžešćih kritičara rada središnje banke, profesor monetarne politike na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku dr. Ivan Lovrinović naglasivši pri tom da je ‘HNB odigrao ključnu negativnu ulogu u razgradnji hrvatskog gospodarstva’.

Lovrinović podsjeća hrvatsku javnost da u vrijeme najveće financijske krize i recesije HNB nije slijedio primjer Europske centralne banke (ECB) i ostalih nacionalnih središnjih banaka članica EU da oštro snizi kamatne stope koje su u Hrvatskoj od 2008. godine nepodnošljive. Time je, tvrdi Lovrinović, od građana i poduzeća nepotrebno izvučeno čak 50 milijardi kuna!

Nadalje, nastavlja Lovrinović, HNB također nije slijedio praksu ECB-a koji je masovno otkupljivao obveznice zemalja članica EU (više od 2000 milijardi eura) i tako upumpavao svjež novac u sustav čime se ublažavala, ako ne i zaustavljala recesija. HNB je, naime, kategorički odbijao kupovati obveznice hrvatske vlade iz samo njima znanih razloga, pa se Vlada usred krize morala zaduživati kod komercijalna banaka po visokim kamatama i nepovoljnim uvjetima.

Nemojmo zaboraviti i nečasnu ulogu HNB-a kod problema s austrijskim štedno-kreditnim zadrugama koje su doslovce opljačkale hrvatske građane, a centralna banka nije maknula malim prstom da bi im pomogla, spominje Lovrinović navevši i i divljanje tečaja švicarskog franka koje je HNB samo promatrao, uz nadaleko poznat komentar iz HNB-a da su si građani koji su podigli kredit u francima sami krivi.

Predsjednik udruge Franak i saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić također ne nalazi ništa pozitivno u ocjeni mandata guvernera Vujčića. Poručuje kako HNB nije učinio ništa da stane na kraj nezakonitom poslovanju banaka, odnosno nezakonitim kamatnim stopama i visokim maržama koje su banke, tvrdi Aleksić, zajedno s Vladom provele kroz konverziju ‘švicaraca’. Komunikacija između udruge Franak i HNB-a postoji, navodi Aleksić, ali ističe da nema bitnih pomaka u praksi. Pri tom navodi primjer Narodne banke Srbije koja je, za razliku od HNB-a, bankama ipak naredila da ne smiju povećavati kamatne stope te da dužnicima u francima moraju vratiti, odnosno od glavnice odbiti preplaćeni iznos kamata.

Iako je HNB zadržao cijene, odnsno inflaciju pod kontrolom kao i tečaj eura od 7,5 kuna, upravo ta nerealno jaka kuna naštetila je izvoznicima , koji već godinama traže devalvaciju, no samu ideju da se o tome raspravlja i Vlada i središnja banka glatko odbijaju i time pomažu uvozni lobi. Lovrinović, poznat po zalaganju za tzv. monetarnu resuverenizaciju Hrvatske, posebnu opasnost u radu HNB-a vidi u činjenici da HNB uopće ne koristi nacionalnu valutu kunu, štoviše zalaže se za brzo uvođenje eura što će, tvrdi, dodatno pokopati hrvatsko gospodarstvo, uz opasku da HNB uopće ne vodi monetarnu politiku.

HNB stoga treba voditi takvu monetarnu politiku, naglašava Lovrinović, koja će snižavati kamatne stope, što više koristiti kunu, štititi građane od bankarskih i štedno-kreditnih prevara, a ne dopustiti da se građane lihvari. Budući da novog (starog?) guvernera predlaže vladajuća garnitura, pri čemu je sasvim nevažno je li riječ o SDP-u ili HDZ-u, za očekivati je nastavak dosadašnje politike HNB-a, odnosno možemo zaboraviti na ozbiljniji zaokret u monetarnoj politici koja bi, nedaj Bože, bila u funkciji hrvatskog gospodarstva i na korist građanima.




Autor:Dražen Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.