Foto: Damjan Tadic / CROPIX

VUČKOVIĆ OŠTRO DEMANTIRA MEDIJSKA NAGAĐANJA! Stvarnost je posve drugačija: ‘Ministrica nikada nije pogodovala tvrtkama i poljoprivrednim gospodarstvima’

Autor: Iva Međugorac

Već se neko vrijeme u dijelu domaćih medija spominje ministrica poljoprivrede Marija Vučković o kojoj se progovaralo uz iznošenje teza o tome da je pogodovala tvrtkama iz grupacije Braće Pivac pošto su međimurska tvrtka Vajda, Karlovačka mesna industrija- PPK I Mesna industrija braće Pivac zajedno dobile preko deset posto od ukupnih sredstava koja su prošle godine bila namijenjena za “Mjeru 14”, a za koju je isplaćeno 257 milijuna kuna od čega je 33,5 milijuna kuna otišlo na račun tri tvrtke iz Pivac Grupe.

Međutim u njenom resoru na ove teze nude posve drugačiju verziju priče.

”Ministrica Vučković nikad nije pogodovala tvrtkama niti poljoprivrednim gospodarstvima. Kompenzacije za Dobrobit životinja su značajno povećane za sve korisnike kao rezultat rada četiri sektorska povjerenstva, na temelju kalkulacija nezavisnih ugovorenih znanstvenih institucija, prijedloga povjerenstva za izradu Pravilnika o izravnoj potpori poljoprivredi i IAKS mjerama Programa ruralnog razvoja te odobravanja od strane Europske Komisije. U radu tih povjerenstava nije sudjelovala Marija Vučković niti je davala na bilo koji način pojedinačne prijedloge u toku rada i izrade akata”, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede u odgovoru dostavljenom na adresu našeg portala i dodaju.

“Odluka o isplati potpora organizatorima tova ne postoji”

“Dodatno, odluka ili uputa od strane ministrice Vučković o isplati potpora organizatorima tova ne postoji. Postoji brošura iz 2018. godine u kojoj se navodi da je u slučaju uslužnog tova korisnik potpore organizator tova. Isto nema nikakve veze s ministricom Vučković”, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede dostavljenom na adresu našega portala.

Jednako tako u ovom resoru progovorili su i o navodnom postojanju prijava protiv ministrice Vučković.

”Ne raspolažemo saznanjima o tome postupa li Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ili Ured europskoj javnog tužitelja u odnosu na mjeru 14 Dobrobit životinja. Istrage, ukoliko postoje, nisu javne. Ministarstvo poljoprivrede niti čelnica tijela nemaju službenog saznanja o postojanju kaznene prijave, no svakako je naš stav, a i obveza, cjelovita suradnja sa svim službenim tijelima”, poručuju nadalje iz spomenutog ministarstva u kojem također osporavaju i napise o navodnom sukobu između ministrice i djelatnika ovoga resora.

Medijska nagađanja

”Ministrica Vučković nije u sukobu zbog medijskih napisa s nijednim od suradnika, a od suradnika traži izvršavanje zadaća definiranih ustrojem te doprinos u ostvarivanju Programa Vlade i strateških ciljeva hrvatske poljoprivrede”, konstatiraju u ministarstvu Marije Vučković.
Inače je nedavno u Nacionalu baš zbog grupacije braće Pivac spominjana kaznena prijava protiv ministrice Vučković, a uz nju spominjao se i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać. Prema podacima iz ovog medija Ministarstvo i Agencija samo su prošle godine tvrtkama u sklopu grupacije Pivac isplatile 33,5 milijuna kuna za mjeru iz Fonda za ruralni razvoj, a taj potez osporavao se radi toga što je novac iz ove mjere završio na računima kooperanata radi čega se i počelo progovarati o navedenoj prijavi o kojoj za sada u Ministarstvu poljoprivrede ne znaju ništa.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.