Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić u UN-u kritizirao Hrvatsku: ‘Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda od nekih susjeda’

Autor: dnevno.hr

Podsjetio je kako je "odluka Srbije da ne odgovora i tako će činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vrijeđali".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić  poručio je pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda da je njegova država spremna nastaviti razgovore s kosovskim Albancima te stvarati zajedničku budućnost.

“Uporni smo da zadržimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo živjeti zajedno, moramo stvarati zajedničku budućnost”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da se razgovori vode pod okriljem EU i da je Beograd posvećen tome da ih nastavi te o tome uvijek obavještava UN.

“Posebno bih zahvalio svim zemljama koje su bile na strani međunarodnog prava i nisu podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Duboko smo zahvalni i članicama koje su podržale povelju UN-a”, rekao je Vučić.

Izrazio je i nadu da situacija na Kosovu “neće biti izvor nestabilnosti u budućnosti”, te se osvrnuo i na opasnosti od terorizma, navodeći da postoje mnoge stvari koje mogu ugroziti održivi razvoj.

Vučić je dodao kako je “ponosan što je Srbija stup stabilnosti na Balkanu”, te obećao kako će “to biti i u narednih 20-30 godina”.

Po njemu, Zapadni Balkan se suočava s mogućom nestabilnošću, te su zato potrebni mir, razumijevanje, povjerenje i pomirenje u budućnosti.

“Situacija se na Balkanu nakon 25 godina nije mnogo popravila pa se mora učiniti mnogo više napora, da se uloži vremena i političke volje kako bi se riješili sporovi, svađe i sukobi iz prošlosti. Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda koje nam dolaze od nekih susjeda. O njima neću reći nijednu ružnu riječ, niti odgovarati, ali oni su za moju zemlju govorili da smo šaka jada, što nikad nećemo reći ni za jednu zemlju u svijetu”, rekao je Vučić.

Podsjetio je kako je “odluka Srbije da ne odgovora i tako će činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vrijeđali”.

“U nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali smo mi uspjeli sačuvati mir, spokoj i učinit ćemo sve da se to nastavi”, kazao je Vučić.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.