fbpx
Photo: Marin Tironi/PIXSELL

VRHOVNI SUD RASPRAVLJA O IVI SANADERU! Sudbinu će doznati i HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju

Autor: Dnevno

Vrhovni sud raspravlja danas na javnoj sjednici o žalbama na nepravomoćnu presudu u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim suoptuženicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci osuđenoj za korupciju u aferi Fimi media.

Javna sjednica je zakazana za petak i ponedjeljak.

Podsjetimo, Sanader je osuđen na povrat 16 milijuna kuna i osam godina zatvora, što je godinu dana manje od prve presude iz 2013. godine koju je ranije ukinuo Vrhovni sud.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora.

Blagajnica Branka Pavošević je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci.

Presuda i HDZ-u

HDZ je odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Irena Kvaternik osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna.

Glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda je oslobođen optužbe.

Prije izricanja druge nepravomoćne presude preminula je Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi media preko koje se izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki.
Čeka još i presudu za prodaju Ine

Ponovljeno suđenje počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu presudu donesenu još 2013.

Također, državno odvjetništvo je u studenome otkrilo da unatoč pravomoćnoj presudi Sanaderu u slučaju Planinska još nije ovršeno 17,5 milijuna kuna jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media koju nakon žalbi čeka pravorijek Vrhovnog suda.

Podsjetimo, Sanader čeka i odluku Vrhovnog suda zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.