Nel Pavletic/PIXSELL

VRAĆAJU SE VRUĆINE: Početak tjedna ugodan, ali slijede novi vremenski ekstremi!

Autor: dnevno.hr/HRT

Kraj tjedna donosi novu promjenu vremena s osjetnim padom temperatura i nevremenom

Toplinski val koji je zahvatio naše krajeve u prvoj dekadi kolovoza 2017. srušio je mnoge temperaturne rekorde. Iako će meteorološki zavodi u zemljama regije tek analizirati i srediti sve podatke, već prve analize dostupnih temperaturnih podataka s glavnih meteoroloških postaja  pokazuju da je riječ, ako ne o najizraženijem, onda zasigurno o jednom od najjačih toplinskih valova na ovim prostorima.

U ponedjeljak u Slavoniji vrućine još neće biti te se nakon razmjerno svježeg jutra, danju očekuje ugodna temperatura, i do 27. Vjetar će uglavnom biti slab. Ujutro mjestimice može biti magle, prije svega u Posavini, a danju će biti barem djelomice sunčano.

Podatci o srednjoj temperaturi u prvih deset dana kolovoza potvrđuju da je ta dekada u mnogim mjestima bila rekordno topla.  Neka mjesta u Hrvatskoj u kojima je prva dekada kolovoza bila rekordno topla su: Split Marjan (srednja temperatura od 1. do 10.8.2017. je 32.2°C), Lastovo (30.7°C), Dubrovnik (29.8°C), Rijeka (29.8°C),  Knin (29.6°C), Zadar (29.2°C), Ogulin (25.9°C), Gospić (25.5°C). Zavižan (20.6°C).  Toplinski val je manje bio izražen i sjeverozapadnim i središnjim krajevima te na istoku Slavonije. Tako je u Varaždinu netom završena dekada bila tek peta najtoplija, u Zagrebu Grič četvrta najtoplija, a u Osijeku treća najtoplija, piše Crometeo.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro je lokalno moguća i kratkotrajna magla, ponajprije uz rijeke. Vjetar slab, a najniža temperatura između 13 i 16 stupnjeva. U gorskim krajevima slično kao i u središnjim, ali će jutro biti još svježije s najnižom temperaturom oko 10 stupnjeva.

I na sjevernom Jadranu pretežno sunčano povremeno s umjerenom naoblakom, a najviša temperatura dosezat će i 30 stupnjeva. Umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima, tijekom dana će slabjeti i na otvorenom okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji pretežno sunčano i danju vrlo toplo i vruće. U prvom dijelu dana puhat će umjerena, ujutro i jaka bura, a poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar, posebice na otvorenom. Najniža jutarnja temperatura od 17 u Zagori do 22 na obali, a najviša dnevna između 28 i 32 stupnja.

Na južnom Jadranu sunčano, ujutro ponegdje s umjerenom do jakom burom, a poslijepodne će zapuhati sjeverozapadnjak. Kao i drugdje na Jadranu more će uglavnom biti umjereno valovito. Najniža temperatura i do 24 stupnja, a najviša dnevna oko 30.




U nastavku tjedna u kopnenim krajevima pretežno sunčano, uz mjestimice kratkotrajnu jutarnju maglu. Jutra će najsvježija biti po kotlinama gorske Hrvatske, a danju će biti vrlo toplo, po nizinama i vruće. Vjetar će biti slab. Kraj tjedna, točnije subota, u cijelu zemlju donosi novu promjenu vremena s osjetnim padom temperatura, pljuskovima i olujnim nevremenima.

Na Jadranu će i dalje ujutro puhati slaba i umjerena bura, a poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. Stabilno vrijeme pratit će i obilje sunca. Jutarnja temperatura uglavnom će biti viša od 20 stupnjeva, a dnevna i od 30, kao što je na Jadranu i uobičajeno za sredinu kolovoza, javlja HRT.




Autor:dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.