Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

VRAĆA LI SE MOĆNA MINISTRICA? Plenković joj daje još jednu šansu? Sjećamo se njezina izlaska iz HDZ-a i poruke javnosti!

Autor: Daniela Delale

Posljednjih dana sve se više špekulira oko toga tko će zasjesti na čelno mjesto Podravke, nakon prerane smrti Marina Pucara, predsjednika Uprave Podravke. Među zvučnim imenima koja se pojavljuju u javnom prostoru je i Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade RH.

Prema pisanju Večernjeg lista, premijer Andrej Plenković je s Dalić već razgovarao o ovoj poziciji. I dok neki smatraju kako Martina Dalić ima impresivan životopis i znanje potrebno za vođenje ove velike tvrtke, ima i onih koji smatraju kako bi njezino imenovanje na čelo Podravke moglo biti politički uteg Plenkovićevoj Vladi s obzirom na svibanjske lokalne izbore koji su sve bliže.

Podsjećamo, Martina Dalić ima bogato iskustvo i u politici i u svojoj struci. U Vladi Jadranke Kosor obnašala je dužnost ministrice financija (2010.-2011.), a u Vladi Andreja Plenkovića (2016.-2018.) dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

Rođena je 12. studenog 1967. godine u Velikoj Gorici, diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala 2012. na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Po završetku fakulteta zaposlena je kao asistentica na Katedri za organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Godine 1995. postaje načelnica u Ministarstvu financija, a 1997. pomoćnica tadašnjeg ministra Borislava Škegre za makroekonomske analize i prognoze. 2000. postaje glavna ekonomistica PBZ-a, a 2004. se vraća u ministarstvo financija kao državna tajnica.

Godine 2004. bila je zamjenica predstavnika Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću. Od ožujka 2005. do svibnja 2012. bila je član Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju RH Europskoj uniji u kojem je obavljala dužnost zamjenika glavnog pregovarača (2005. – 2008.) i vodila pregovore u poglavljima oporezivanje, carinska unija, financijske i proračunske odredbe i financijski nadzor.

Krajem 2010. godine premijerka Jadranka Kosor vrši rekonstrukciju Vlade te smjenjuje ministra financija Ivana Šukera. Martina Dalić preuzima njegovu funkciju koju obnaša do prosinca 2011. godine. Na parlamentarnim izborima 2011. nosi HDZ-ovu listu u 7. izbornoj jedinici i postaje saborska zastupnica, no 22. rujna 2014. napušta HDZ zato što vjeruje da njezina bivša stranka ne može spasiti Hrvatsku iz krize u kojoj se država nalazi još od 2009. godine.




U otvorenom pismu javnosti je napisala: “Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti. HDZ nema dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću. U ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, nema vodstva, nema jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima ove dugotrajne krize. Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema.”

Ipak, dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, na njegov poziv je ponovno zatražila člansku iskaznicu i 19. listopada 2016. postala potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

Oporba je smatrala da mora otići nakon što je Ante Ramljak podnio ostavku na poziciju izvanrednog povjerenika u Agrokoru poslije optužbi da je u sukobu interesa.




Tu poziciju i napušta zbog afere Hotmail kada je putem privatnog maila komunicirala sa stručnjacima koji su pisali Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (Lex Agrokor), a kasnije ostvarili milijunske konzultantske ugovore.

Krajem listopada 2018. godine izdaje svoju prvu knjigu pod nazivom “Agrokor – slom ortačkog kapitalizma” u 45 tisuća primjeraka.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.