Screenshot

Vozači Ubera najavljuju obračune s migrantima? ‘Kradu nam posao ali jednog smo ulovili!’

Autor: Marin Vlahović

Na društvenoj mreži facebook, u grupi „Uber vozači Hrvatska“, pojavila se objava pomalo zabrinjavajućeg sadržaja. Naime, stanoviti Mario Krznarić, napisao je sljedeći status.

„Samo da javim, migrant koji je vozio taxi preko firme “klokan” mislim da vise nece vozit taxi tako da je odjebao karijeru“, stoji u objavi, nakon koje su ubrzo uslijedili brojni komentari drugih vozača.

U raspravi se Krznarić pohvalio da su migranta koji je vozio taksi, ulovili na Radničkoj cesti. Na pitanje: „tko ste to vi“, Krznarić odgovora: „policija.“ U cijeli razgovor ubacile su se i druge osobe koje bodre Krznarića i hvale njegov postupak. S druge strane, neki su ostali i zbunjeni, jer im nije jasno tko je i kako ulovio migranta koji je navodno taksirao.

Nastavak rasprave vozača „Ubera“, vodio se na gotovo političkoj i svjetonazorskoj razini. Neki nisu vidjeli veći problem u migrantima nego u pijanim i drogiranim vozačima, dok ima i onih koji smatraju da će migranti, kroz nekoliko godina, potpuno preuzeti ovaj posao domicilnom stanovništvu.

Ako pogledamo kako situacija stoji u drugim europskim državama, onda možemo primijetiti kako taksije većinom voze stranci, među kojima ima i novopridošlih migranata. Ta činjenica je sasvim logična, jer uz pomoć GPS-a, praktički svatko može voziti taksi. Naravno, s ovom konstatacijom se ne bi složili iskusniji taksisti, ali nema dvojbi da i među današnjih vozačima raznih autoprijevozničkih tvrtki ima mnogo onih koji uopće ne poznaju gradove u kojima voze. Neke tvrtke, kao i posao vozača, nerijetko služe kao paravan, upravo za ilegalni posao šverca migranata.

Jutros smo razgovarali sa mladićem koji je nedavno pušten iz pritvora, nakon što ga je policija ulovila prilikom šverca migranata. U roku od dva mjeseca sklopio je i sudsku nagodbu, a zbog svog prijestupa će odležati ukupno 13 mjeseci zatvora. Požalio se kako mu je to bilo prvi puta da je uhićen radi švercanja migranata i da je kazna svakako previsoka. Rekao je i da kod policije i sudaca lakše prolaze vozači autoprijevozničkih tvrtki, koje nerijetko i odmah puštaju na slobodu, jer se brane da nisu znali kako prevoze migrante i da im je vožnja ljudi posao. Drugi mladić, koji vozi za jednu autoprijevozničku tvrtku iz Velike Gorice, potvrdio nam je da mnogi vozači dodatno zarađuju prijevozom migranata. Isto tako, ovaj mladić otkrio je da među vozačima postoji veliki strah kako će im migranti preuzeti posao. Zbog toga pojedinci predlažu i vrlo agresivna i protuzakonita rješenja, koja uključuju i prijetnje i nasilje prema migrantima i njihovim poslodavcima.

Hrvatska se godinama nalazi na mjestu jedne od glavnih migrantskih ruti prema zemljama Zapadne Europe. Radi dodatne zarade, ilegalna vožnja migranata postala je dodatni izvor prihoda za brojne migrante. Ali, kako dio migranata ostaje u Hrvatskoj, a neki tu i pronalaze poslove vozača, Hrvati strahuju da bi im migranti mogli otrgnuti dio ilegalne zarade. Čini se kako bi za par godina migranti mogli voziti migrante, što svakako ne odgovora domaćim vozačima, koji su možda spremni i na neke radikalne poteze. Doduše, ako uistinu ne žele da im migranti otmu posao, vjerojatno bi bilo lakše da ih jednostavno više ne švercaju.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.