fbpx

Vojska nema novaca ni za sistematske preglede vojnika, a većina opreme je neispravna

Autor: M.P.Š.

Kriza je ozbiljno nagrizla Hrvatsku vojsku koja nema novca ni za sistematske preglede vojnika niti za održavanje opreme. Dvije trećine vojnika nije bilo na propisanom redovitom zdravstvenom pregledu, dok je od ukupno 75 tenkova ispravno samo 24 posto, HV-u nedostaje liječnika, brodostrojara i inženjera kemijske tehnologije

Ovakvo stanje u vojsci pokazalo je Godišnje izvješće o stanju Oružanih snaga što ga je u četvrtak usvojila Vlada, ali nitko navedene detalje nije spominjao. Ministarstvo obrane u izvješću je napisalo kako se ‘nisu provodili propisani periodični zdravstveni pregledi, čime se povećao rizik kasnog otkrivanja bolesti, odnosno tjelesnih oštećenja. Periodički pregledi djelatnih vojnih osoba nisu obavljani sukladno vremenskim kriterijima i realizirani su samo za 31 posto osoblja’- piše Novi list.

Zbog nedostataka novca pregledavaju se vojnici koji idu u međunarodne mirovne operacije kao i oni koji se iz tih misija vraćaju.

Zbog manjka novca moralo se odustati i od programa aktivnog adaptivnog odmora namijenjenog povratnicima iz mirovnih misija i članovima njihovih obitelji. Zbog novčanih poteškoća vojska ima i premalo liječnika, a Nedostatak novca uzrokuje i problem s manjkom liječnika a lani je nastavljen i trend odlaska liječnika iz službe, dok je zainteresiranost za prijam u sustav slaba. Osim liječnika HV-u nedostaje i brodostrojara i inženjera kemijske tehnologije.


Prema podacima MORH-a, dugogodišnji manjak sredstava za održavanje borbene tehnike doveo je njezinu ispravnost ispod razine koja osigurava nesmetano izvršavanje zadaća kopnene vojske. -Najkritičnija je ispravnost tenkova koja je iznosila 24 posto od ukupno 75 tenkova, oklopništva ukupno 49 posto od 226 sredstava, te raketnih sustava za potporu- ističu u izvješću. Kad je u pitanju održavanje tehnike, prioritet im je bila oprema namijenjena mirovnim operacijama i razminiranju. Na moru je, pak, obavljen remont 12 umjesto 18 brodova, a najveći problem hrvatske mornarice je neispravnost glavnih motora na raketnoj topovnjači.

U svom izvješću MORH upozorava da u 2011. godini nije realiziran niti jedan projekt opremanja i modernizacije mornarice, a da je nedostatak novca spriječio i ugovaranje i izgradnju ophodnih brodova Obalne straže. Ističe se i da je radarski sustav ‘na kraju životnog ciklusa te je nužna njegova zamjena novim sustavom’.

MORH otkriva da je ratno zrakoplovstvo ovisno o civilnim strukturama na aerodromima što nije u skladu s NATO-ovim standardima, a zbog toga naše zrakoplovne snage angažirane u inozemnim operacijama nisu samoodržive.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.