VOĆNI JOGURTI NAJVEĆA PRIJEVARA NA TRŽIŠTU: U Dannoneovim jedete kukce! Krcati su jeftinim šećerom, bojilima i aditivima

Autor: I.Delić

Voćni jogurti daleko su od zdravog obroka, ako je suditi po sastojcima.

Voćni jogurt, ako je suditi po onome što se nudi na policama hrvatskih supermarketa najbolje je napraviti u vlastitom domaćinstvu. Za njega vam je potrebna samo litra jogurta, malo meda te voće po želji. Omiljeno voće izmiksajte, nakon toga dodajte jogurt i med te sve još malo promiješajte i dobili ste zdrav i hranjiv obrok za vašu obitelj. Svima drag i ukusan voćni jogurt bogat je nezdravih dodataka kao što su prerađeno voće te ogromne količine šećera. Znate li da je samo jedna čašica voćnog jogurta prava mala kalorijska bomba? Takvi jogurti možda doista jesu ukusni, ali daleko su od definicije zdravoga jer među ostalim u njih se stavlja voće čija je kvaliteta i svježina također upitna.

Da je tome tako svjedoče i neke vrste voćnih jogurta koje se nude na našem tržištu. Tako primjerice poznati Danone i Freska jogurti obiluju šećerom, a da bi se voće intenzivnije osjetilo, u njih se dodaju bojila i arome. U Dannoneu tako izgled jagode postižu bojilom karmin koji se radi od vrste kukca, dok se zelena boja koja bi trebala asocirati kivi postiže ekstraktom paprike. Uz masu šećera u jogurt se trpaju glukozni sirupi koji su jeftiniji čak i od običnog šećera kojega svakodnevnoo radimo. Voćni pripravak u sebi posjeduju Jogobelle i bAktiv dok na deklaraciji Freske stoji da ima svega četiri posto breskve. U Dannoneu zato imaju samo 2,9 posto jagode i 0,7 posto kivija.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.