Marko Lukunic/PIXSELL

Vlatko Silobrčić reagirao na izjavu ministra Pave Barišića

Autor: Dnevno.hr

"Ne misli, valjda, gospodin ministar da želim biti ministar umjesto njega?", upitao se Silobrčić

Silobrčić je odbacio je optužbe ministar znanosti i obrazovanja Pave Barišića “da je kao član Predsjedništva političke stranke Pametno zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune”, kao nelogične i nesuvisle te izjavio da ga članstvo u stranci ne sprječava da prosuđuje o znanosti kojom se bavi cijeli svoj radni vijek.

“Njegovu optužbu odbacujem kao nelogičnu i nesuvislu i ona bi sama po sebi bila dovoljna da se gospodin ministar povuče s tako važnog mjesta”, rekao je Silobrčić za Hinu, prenosi HRT.

“Iskreno, ne razumijem tu optužbu. Zašto bih kao član jedne stranke bio onemogućen da prosuđujem o plagijatima, kad se iz mog kurikuluma vidi da sam se cijeli radni vijek bavio tim pitanjima. Ne misli, valjda, gospodin ministar da želim biti ministar umjesto njega?”, rekao je Silobrčić.

Podsjetimo, četvorica znanstvenika prijavu protiv Barišića podnijela su 11. veljače 2011. tvrdeći kako je u svojem članku na engleskom jeziku “Does Globalization Threaten Democracy”, objavljenom 2008. u časopisu Synthesis philosophica, plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, pri čemu nije naveo autore.

Na istoj sjednici Odbor je donio i mišljenje u vezi s prijavom koju je Barišić u ožujku iste godine podnio protiv četvorice znanstvenika koji su ga prijavili za plagijat, zbog kršenja čl. 5 Etičkog kodeksa Odbora, tvrdeći kako su prenošenjem neistinitih tvrdnji naškodili njegovoj časti i ugledu te zbog vrijeđanja dostojanstva i stvaranja neprijateljskog radnog, nastavnog i akademskog okruženja.

Odbor je Barišićevu prijavu ocijenio opravdanom ustvrdivši u odluci kako su dostavljanjem prijave na znanje dvadeset institucija, tijela i pravnih subjekata stvorili neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje.

Predsjednik Odbora Ivica Vilibić nije mogao komentirati odluku ustvrdivši kako se, sukladno Poslovniku o radu, članovi Odbora ne smiju izjašnjavati o pojedinačnim predmetima, i to do prihvaćanja zapisnika sa sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom predmetu.

Barišić se ispričao Schlesingeru i tvrdi da je navođenje izvora izostalo zbog tiskarske pogreške.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.