Boris Scitar/Vecernji list

Vlaho Orepić: Naš narod teško plaća demokraciju u ovoj državi, a način na koji radimo nije demokratski

Autor: dnevno.hr

Mnogi doneseni zakoni nisu imali uvjete za donošenje po hitnom postupku

Nezavisni saborski zastupnik Vlaho Orepić oglasio se priopćenjem za javnost o praksi donošenja zakona po hitnom postupku. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U Hrvatskom saboru kroz stanku sam ukazao na procese donošenja zakonskih propisa. Iako je uloga nas, saborskih zastupnika, prvenstveno boriti se za pravičnost, pravednost i na kraju zakonitost naših akata, očito to ne radimo dobro.

Prije svega podsjećam sve nas da bi bilo dobro, očekivano, i normalno da se pridržavamo procedura donošenja zakonskih akata koje smo sami donijeli i koje proizlaze iz našeg članstva u Europskoj uniji, a mi to ne radimo.

Iznio sam konkretan slučaj u kojem je Vlada RH 2.08.2011. godine donijela Zakon o procjeni učinaka propisa, koji je na snazi od početka 2012. godine, zatim  Strategiju o procjeni učinaka propisa za razdoblje od 2013-2015 godine.

Tada je naglašeno kako novo zakonodavstvo treba biti odraz kvalitetne, odgovorne i transparentne javne politike koja podupire razvoj društva, rast gospodarstva, stvaranje novih vrijednosti bez nepotrebnih prepreka za poslovanje.

Potom 27. srpnja 2016. godine Vlada RH raspravlja o izvješću o procjeni učinka propisa za  razdoblje od 2012-2015 godine i zaključuje:

Uočeni nedostaci na razini sustava procjene učinaka propisa su sljedeći:




– Izvršenje Godišnjeg plana je neodgovarajuće, jer se samo 17,3% (87) zakonskih prijedloga odnosi na planirane zakonske prijedloge iz Godišnjeg plana.

– Dominantan je trend upućivanja ad hoc zakonskih prijedloga koji nisu obuhvaćeni Godišnjim planom,67,9%

– Posljedica trenda upućivanja ad hoc zakonskih prijedloga  je regulatorna nestabilnost i nedostatak kvalitete zakonodavstva što je negativan ishod za poslovno okruženje.




-Broj zakonskih prijedloga na koje je primijenjen postupak procjene učinaka je (5,7%) 

Isto tako, Ustavni sud RH u izvješću o postupcima donošenja Zakona i o poslovniku Hrvatskog sabora naglašava:

Da je postupak donošenja zakona po hitnom postupku postao gotovo pravilo, a ne iznimka. I da ta pojava zabrinjava. 

Nadalje, navodi da učestala praksa donošenja zakona po hitnom postupku narušava samu bit parlamentarizma. 

Također, takav princip rada ne uživa povjerenje građana, a istodobno podriva i njihovo povjerenje u demokratske institucije .

Na kraju, mnogi doneseni zakoni nisu imali uvjete za donošenje po hitnom postupku. 

Zaobilazimo li pri donošenju zakona vlastite institucije?

Ova Vlada 2017. godine kako bi prekinula s navedenom praksom donosi:

-Zakon o procjeni učinka propisa (N.N. 44/2017), 

-Uredbu o provedbi postupka procjene učinka (N.N. 52/2017), 

-Strategiju procjene učinka (u prosincu 2017. godine)  

Sam Akcijski plan Vlada je bila dužna donijeti do kraja ožujka 2018. godine, ali  nije još donesen.

Samo u ovoj, 2018. godini je 28 izglasanih zakona išlo u dva čitanja odvojeno, odnosno bilo je izglasano nakon drugog čitanja, 21 zakon plus Poslovnik su izglasani u hitnom postupku s objedinjenim prvim i drugim čitanjem.

Gotovo svaki tjedan imamo važne zakone koji se predlažu i/ili donose po hitnoj proceduri. Zašto?

Zašto Sabor pretvaramo u suprotnost samom sebi. Umjesto da štiti on zaobilazi demokratska načela. Sve češće igra ulogu mjesta gdje se verificira vaninstitucionalna politika.

Možda puna procedura dokaže manjkavosti predloženih zakona. Je li to razlog zbog kojeg se ide u hitnu proceduru? Možda bi puna procedura pokazala da velika većina tako donesenih zakona dodatno opterećuje porezne obveznike.

Smatram da trebamo prestati sa ovom neozbiljnom i neodgovornom praksom hitnog donošenja propisa i da trebamo procijeniti učinke propisa prije nego što ih donesemo.

Kroz javnu raspravu konzultirajmo zainteresiranu i stručnu javnost koja će imati na uvid rezultate procjene učinka u brojevima, a ne u površnim i neutemeljenim mišljenjima.

Zapitajmo se koliko bi donesenih zakona zadovoljilo propisanu proceduru, zapitajmo se što sa takvim zakonima činimo našim građanima, našem gospodarstvu.

Naš narod teško plaća demokraciju u ovoj državi, a način na koji radimo nije demokratski.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.