Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Vladimir Šeks: ‘Najjača poruka bila bi da Pupovac i Milošević jasno demonstriraju da Oluja nije bila etničko čišćenje’

Autor: Dnevno

Vladimir Šeks je za N1 izjavio da je odlazak SDSS-ova potpredsjednika Vlade na obljetnicu Oluje “dobar iskorak”, koji bi, skupa s odlaskom potpredsjednika Vlade Tome Medveda na komemoraciju pobijenim srpskim civilima u Grubore, u budućnosti trebao donijeti normalizaciju hrvatsko-srpskih odnosa.

“Svjedok vremena i povijesti svih zbivanja”, kako ga je najavila voditeljica, najprije se osvrnuo na to da se 25. obljetnica Oluje odvija u specifičnim epidemijskim okolnostima. Potom je rekao što misli o dolasku u Knin Borisa Miloševića iz SDSS-a:

“Taj dobar iskorak ogleda se u tome što je Oluja, koja je u saborskoj deklaraciji utvrđena kao jedna veličanstvena pobjeda, čista kao suza, što je potvrđeno i presudom Haškog suda, pridonijela tome da dođe do mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. I zato dolazak predstavnika Vlade, predstavnika srpske manjine pokazuje da Srbi u Hrvatskoj prihvaćaju Oluju kao legitimnu vojnu operaciju, kojom se oslobađala od agresije cijela Krajina.”

Šeks smatra da bi čin mogao biti i snažniji.

“Bilo bi preciznije da potpredsjednik Vlade Milošević i SDSS izrijekom jasno navedu da dolazak na obljetnicu Oluje znači odricanje od upornih ponavljanja koja dolaze iz Srbije, od Vučića i nekih političara u Hrvatskoj, da je Oluja bila etničko čišćenje”, dodao je.

Ipak, u ovom trenutku, on priznaje da to još nije realno.

“Ovaj dolazak potpredsjednika hrvatske Vlade prvi je korak da se u bliskoj budućnosti konačno razriješe hrvatsko-srpski odnosi i da i srpska manjina u Hrvatskoj prihvati da je Oluja bila legitiman cilj i sredstvo, a nikako rezultat etničkog čišćenja”, dodao je.




Šeks je pozdravio najavljeni odlazak potpredsjednika Vlade Tome Medveda, inače triput ranjavanog zapovjenika Tigrova, u Grubore:

“Dobra je poruka da će 25. kolovoza potpredsjednik biti na komemoriranju civilnih žrtava, šest pobijenih staraca. To je jedna dobra i izvrsna gesta hrvatske Vlade, hrvatske države, da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. To je bio eksces, nije bilo djelo Hrvatske vojske ili hrvatske politike.”

Vladimir Šeks se, inače, slaže s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je nedavno rekao da bi još snažnija poruka bila da na obljetnicu Oluje ode Milorad Pupovac.




“Ja se slažem da bi bio jači efekt da on dođe u Knin. No, oni (SDSS) procijenili su da je dovoljno zasad, zasad, da je velika gesta i veliki korak već i dolazak gospodina Miloševića u Knin. Najjača poruka bila bi da i gospodin Pupovac i gospodin Milošević jasno demonstriraju da (Oluja) nije bila etničko čišćenje. Konačno, mi znamo kao činjenicu da su Martić i ostali ratni vođe (1995.) pripremali Srbe da idu u egzodus”, rekao je Šeks.

Potom je pohvalio odluku predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u vojnim akcijama u Hrvatskoj:

“Bez obzira na to što ja mislio o predsjedniku Milanoviću i njegovu poimanju politike i zadiranju u Ustav, ovo je njegova dobra odluka i ja je pozdravljam.”

No, za Milanovićevu kritiku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kao “paradržavnog tijela”, s funkcijama koje su, kako kaže, protuustavne, te za to što je predsjednik rekao da mu Stožer “ide na živce”, Šeks nema lijepe riječi.

“Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide”, rekao je Šeks, a onda je objasnio zašto to misli:

“Predsjednik ima pravo i dužnost pokrenuti pred sudom postupak za ocjenu ustavnosti, pa tako i djelovanja i ustroja ovog stožera. Ne može on sebi uzurpirati pravo da je iznad Ustavnog suda, iznad Sabora i iznad Vlade. On ne može prejudicirati da je to (NSCZ) paradržavno tijelo.”

PLENKOVIĆ SE RJEŠAVA VELIKOG OCA HRVATSKE POLITIKE: Je li to njegov konačni kraj?

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.