Vlada vodi društvo u provaliju, a premijeru Milanoviću najvažnija ćirilica u Vukovaru

Autor: Damir Galić

- Tehnikama "spina" se prikrivaju stvarni ekonomski problemi, a premijer Milanović govori nesuvislo i nepovezano. "Lex Perković" je vezan za neke preuzete obaveze i to se mora poštovati. Naš premijer ima čudnu kategorizaciju političkih procesa. Kompletna vladavina Kukuriku koalicije zasniva se na proizvodnji pseudodogađaja. "Spinom" se proizvodi jedna psihoza u društvu i stvara se politički spektakl.- kaže Anđelko Milardović,

Pokazuje li premijer Zoran Milanović u recentnim izjavama duboko nepoznavanje hrvatske politike ili je tehnikama "spina" i umjetnim stvaranjem događaja, poput vukovarskog slučaja, odlučio skrenuti pažnju javnosti s bitnih ekonomskih i socijalnih problema? Tehnike odvraćanja pozornosti javnosti poznati su politički manevri, a političari ih obično upotrebljavaju kad se nađu pred zidom vlastite nesposobnosti i nemaju više kuda. Prema onome što se moglo čuti od premijera Milanovića u intervjuu jednoj televizijskoj postaji, za njega "Lex Perković" nije najvažnije pitanje u unutarnjoj politici, već "pitanje Vukovara". Je li to hrvatski premijer priznao što je bila prava namjera noćnih upada u Vukovar i postavljanja dvojezičnih ploča, a za što su znali da će izazvati nezadovoljstvo Vukovaraca i braniteljskih udruga?

Svaka vlast koja poštuje svoje građane uradila bi takvo nešto na jedan normalan i pristojan način, uz uvažavanje Vukovara kao posebnog mjesta za povijest Domovinskog rata. Ovako kako je ispalo na kraju, čini se da je bila namjera aktiviranja društvene inicijalne kapsule u Vukovaru da bi se tamo grupirali svi hrvatski problemi. U isto vrijeme, Hrvatska se izlaže velikoj međunarodnoj sramoti s "Lex Perković", a navodno je predsjednica Europske komisije već kuvertirala popis kaznenih mjera za Hrvatsku. Premijer ide dalje i kaže da je za ugled Hrvatske najvažnija situacija za Vukovaru. U državi koja se guši u ekonomskim problemima, premijeru je najvažnije pitanje latinično-ćiriličnih ploča u gradu na Dunavu. "Vukovar je mjesto gdje se brani ugled Hrvatske", ponavlja poučak premijer Milanović. Sposobnost njegovog logičkog zaključivanja je krajnje upitna i prečesto članovi ove vlade imaju problema s jasnim obrazlaganjem svojih stavova. Neki su skloni vrijeđanju (ministri Željko Jovanović i Fred Matić), no premijer je poznat po svom bahatom stavu. Često ga nitko ne razumije, osim njega samoga, pa mora dodatno pojašnjavati. No, sad je dobro shvaćen: težište problema se prebacuje s "Lex Perković" na Vukovar. Treba li u tom kontekstu očekivati i daljnje negativno razvijanje situacije u Vukovaru?

U Vukovaru se dogodila fragmentarna pravda, mnogi počinitelji ratnih zločina mirno šeću, a oni koji su sudjelovali u oružanoj pobuni na Republiku Hrvatsku danas rade u policiji i primaju sve benificije od države koju su rušili. Mnoge majke su zavijene u crninu i još uvijek traže svoje nestale sinove i muževe. Stoga bi i premijer Milanović trebao razumjeti zašto bi Vukovar trebao biti posebno mjesto i zašto su njegovi stanovnici osjetljivi na pojedine postupke. Postoji zakon, ali i zakon se može mijenjati, prilagoditi posebnim iznimkama. A Vukovar je ta iznimka. Hrvatski Sabor je mjesto gdje se takvi problemi rješavaju, a ne noćno i iz zasjede nemušto postavljanje ploča po Vukovaru.

– Tehnikama "spina" se prikrivaju stvarni ekonomski problemi, a premijer Milanović govori nesuvislo i nepovezano. "Lex Perković" je vezan za neke preuzete obaveze i to se mora poštovati. Naš premijer ima čudnu kategorizaciju političkih procesa. Kompletna vladavina Kukuriku koalicije zasniva se na proizvodnji pseudodogađaja. "Spinom" se proizvodi jedna psihoza u društvu i stvara se politički spektakl. Cijelo hrvatsko društvo je taoc nespremnosti ove Vlade da poštuje potpisane obaveze. – kaže Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske i globalizacijske procese.

Naš sugovornik pojašnjava da svime ovim što u posljednje vrijeme čini s Vukovarom i nepoštivanjem europskog uhidbenog naloga Vlada sam maskira svoju apsolutnu nesposobnost. Tvrdi da nisu katastrofične izjave kad kaže da Vlada vodi društvo u provaliju.

– Vlada ne govori o bitnim stvarima poput visoke stope nepismenosti mladih ili odlazak školovanih ljudi u inozemstvo, već u krupni plan stavlja pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. – zaključio je Milardović.




Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poručuje premijeru Milanoviću:
Neće uspjeti konstatacija "skrivanja" i guranja pod tepih slučaja "Lex Perković" na račun aktualizacije grubog kršenja ljudskih prava u Vukovaru. Ploče su postavljene i skinute. Rečeno (obećano) – učinjeno! I bit će čuvane (novopostavljene) dok ih sami ne skinete (ili netko kome budu smetale) gospodo na vlasti. Kršenje Zakona nećemo dozvoliti! Skidanje ploča najmanji je problem i kod najvećeg kordona "jakih snaga". Rok za ispunjavanje Zahtjeva uskoro ističe. Nasilna ćirilizacija je aktualna od siječnja 2013., a slučaj "Lex Perković" tek koji mjesec. Zašto ga gurate u Sabor prije "ćirilizacije" kad istu smatrate većim problemom od prethodno navedenog? Ovdje bi i malo dijete znalo o čemu se radi. Ne širite poticanje nacionalne mržnje i netrepeljivosti između manjiskog i većinskog naroda svojim tvrdnjama da je ona razlog za našu pobunu protiv vašeg nasilnog i protuzakonitog uvođenja dvojezičnosti. I tu ste pročitani, kao i za širenje i pokušaje izazivanja kaosa. Tu vam "optužbu" i "igrokaz" nećemo priuštiti. Mi, nepismena masa, barbari, šovinisti, kvrgave grane i nemoralne udovice, svi odreda zakrvavljenih očiju (malo su vam opisni pridjevi zakazali ili vam je nestalo mašte), omogućili smo vam da danas budete tu gdje jeste. Iskažite dostojanstveno poštovanje prema nama. Ili priznajte da nas ignorirate i da vam nije stalo do naroda, već do samih sebe!

Autor:Damir Galić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.