Vlada u zadnji tren privremeno odustala od gašenja Vjesnika

Autor: Damir Kramarić

"Biltenu HDZ-a" Jadranka Kosor i njeni ministri za šest su mjeseci produžili život na aparatima, na koje su ga svojom nebrigom upravo oni i priključili.

Odluku da se najpoznatiji hrvatski dnevni list, Vjesnik, sutra ipak ne ugasi, njegov je vlasnik, Vlada Republike Hrvatske, donijela doslovce u zadnji čas, prije otprilike dva sata. Tako su “Biltenu HDZ-a”, kako mnogi u zadnje vrijeme s punim pravom nazivaju taj nekada ugledni dnevnik, Jadranka Kosor i njeni ministri političkom odlukom produžili život na aparatima, na koje su ga svojom nebrigom upravo oni i priključili.

– Direktor Bojan Divjak upravo nas je obavijestio da smo od Vlade dobili još šest mjeseci za traženje dugoročnije rješenje za Vjesnik. Ništa drugo ne znamo. Kazali su tek da će nam sutra detaljnije objasniti naš položaj – s uzdahom olakšanja oko 16 sati kazala nam je Marijana Matković, predsjednica Radničkog vijeća Vjesnika, koja je prije toga pomalo praznila ladice i pakirala stvari, očekujući da će sutra, na samu 70. obljetnicu izlaženja tog lista, tiskati posljednji broj novine.

Novinari traže hitnu smjenu glavnog urednika

Do tog crnog scenarija zasad ipak nije došlo. No da se takav rasplet ne bi dogodio nakon isteka šestomjesečnih Vladinih “produžetaka”, novinari će od Vlade tražiti da im omogući da hitno promijene uređivačku politiku Vjesnika, odnosno glavnog urednika Darka Đuretka, koji će u povijest biti upisan kao čovjek koji je nakladu tog nekad uglednog lista srozao na najniže moguće brojke. Prodaje li se Vjesnik u tisuću primjeraka dnevno, ili za koju stotinu više, nismo uspjeli doznati jer Vlada RH i Uprava tog dnevnog lista poput najstrože tajne kriju te poražavajuće brojke.

– Sada smo dobili šansu, ali ne bi htjeli da nam se za pola godine dogodi ovo što nam se događa zadnjih nekoliko tjedana. Ne bi nikako željeli da nam ljudi iz Tiskare fizički prijete, da nas psuju i viču da smo mi krivi za sve njihove probleme. Nakon što je propao eksperiment spajanja Vjesnika s Tiskarom 1998. godine, te nakon što jednako loše prošao naš brak s Narodnim novinama, ne bi htjeli da nas sada spoje s, recimo, Hrvatskim željeznicama, te da nas za pola godine i oni zamrze, kao što su nas zamrzili u Tiskari i Narodnim novinama. Ovo prijelazno razdoblje imat će smisla jedino u slučaju da Vlada donese Zakon o Vjesniku, te ako nam omoguće da Vjesnik postane javno glasilo, koje ne bi ovisilo o dobroj volji stranke na vlasti, već koje bi objektivnim informiranjem služilo cijelom društvu – zaključuje Marijana Matković, predsjednica Radničkog vijeća Vjesnika.

Zlatko Šimić: Sramota za Vladu i za Hrvatsko novinarstvo društvo

Njeno mišljenje dijeli i velika većina 108 stalno zaposlenih novinara i urednika, kao i mnogi bivši ugledni novinari Vjesnika.




– Vlada je zadnjih godina uređivala to glasilo, pa je ona i najodgovornija za propast tog nekad uglednog dnevnog lista. Vjesniku se, naime, dogodilo isto što i drugim tvrkama u državnom vlasništvu. Na njegovo čelo došli su podobni, a nesposobni ljudi, koji su u kratko vrijeme uspjeli uništiti tu nekadašnju novinsku instituciju. Sviđalo im se kada su na mnogo stranica tog lista svakodnevno čitali hvalospjeve svojoj politici, no u trenutku kada je takva uređivačka politika dovela do propasti lista, oni su spremni dići ruke od svega. Velika je sramota da je do toga došlo na samu 70. godišnjicu tog lista u kojem je i meni bilo čast raditi, a sramota je i da Hrvatsko novinarsko društvo nije učinilo baš ništa da bi propast Vjesnika spriječilo – ističe Zlatko Šimić, nekadašnji novinar Vjesnika, a danas jedan od najuglednijih novinara Jutarnjeg lista, te bivši višegodišnji urednik priloga Magazin.

Baš kao i mnogi sadašnji novinari Vjesnika, i Šimić je uvjeren da bi povratkom novinarstvu Vjesnik mogao povratiti nekadašnju publiku, koja na hrvatskom tržištu novina danas nema što odabrati.

– Dnevno novinarstvo u Hrvatskoj je uništeno, pa novinarima Vjesnika, uz pametno vodstvo, ne bi bilo teško povratiti nekadašnje pozicije na tržištu. No, prije toga politika bi trebala pustiti struci da vodi te novine – zaključuje Šimić.




Nenad Stazić: Kako su uništili Vjesnik, tako će uništiti i HTV

S njegovom procjenom složio se i Nenad Stazić, predsjednik Saborskog odbora za medije, koji je i sam dugo godina radio kao radijski novinar.

– Prije nekoliko godina SDP je predlagao Saboru Zakon o Vjesniku, kojim smo htjeli od te novine stvoriti nezavisno javno glasilo, čiji bi osnivač bila Republika Hrvatska. No, Vlada je taj Zakon odbila, pa je Vjesnik u međuvremenu postao bilten HDZ-a kojega nitko ne čita. Taj list Vlada je godinama financirala državnim novcem, a kada je tog novca ponestalo, oni bi najradije od svega dignuli ruke i pustili da Vjesnik propadne. To je još jedan dokaz velike neodgovornosti i neozbiljnosti Hratske Vlade. Uništili su mnoga poduzeća, uništili su Vjesnik, a bojim se da će po istom principu uništiti i Hrvatsku televiziju, jer bi od nje također htjeli stvoriti svoj medijski servis. Takva uređivačka politika vodi do pada gledanosti, što onda znači i manje novca od marketinga, te je HTV po svim pokazateljima na putu da doživi sudbinu Vjesnika – upozorava predsjednik saborskog Odbora za medije Nenad Stazić (SDP).

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.