fbpx
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VLADA SUDJELOVALA U PERFIDNOM KRIVOTVORENJU? Krišto hitno traži rekaciju: Zašto šuti prozvani ravnatelj?

Autor: Iva Međugorac

Dan prije no što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nezavisnu zastupnicu Karolinu Vidović Krišto izbacio iz parlamenta, ona mu se obratila pisanim putem podsjećajući na imenovanje predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Danijela Žambokija. Sabor je kako tvrdi Krišto na sjednici održanoj 15.listopada ove godine, na prijedlog Vlade s konca rujna Žambokija imenovao na ovu značajnu poziciju, međutim, ono što Krišto problematizira jest to što je Vlada parlamentu predložila osobu koja je izostavila važne elemente iz svojeg životopisa.

”To imenovanje možemo smatrati protupravnim jer je do njega došlo temeljem obmane. Nedvojbeno su prekršene odredbe Ustava RH čl. 81. te Poslovnika Hrvatskog Sabora čl. 268., 121. i 124. Naime, životopis gospodina Žambokija kojeg nam je dostavila Vlada uz prijedloga za njegovo imenovanje, sadrži cijeli niz informacija o gospodinu Žambokiju, kao, na primjer, da je ljubitelj putovanja te cijeli niz njegovih profesionalnih angažmana. Međutim, gospodin Žamboki je izostavio navesti izrazito bitnu informaciju da je bio predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke banke, i to punih osam godina, od 2005. – 2013. godine. Upravo u tom razdoblju banka je dovedena na rub propasti. Kao što je poznato, biti članom, štoviše, predsjednikom Nadzornog odbora jedne banke izrazito je velika odgovornost, za koju je potrebna i suglasnost HNB-a. Znači, riječ o izrazito važnoj nadzornoj funkciji.

Ničega se nije sjećao

Gospodin Žamboki se tijekom suđenja pojedincima iz Karlovačke banke, među kojima su bili i članovi Nadzornog odbora kojim je on predsjedao, samo-diskvalificirao za bilo kakve daljnje odgovorne javne dužnosti. Jer, tijekom svjedočenja on se ničega nije sjećao te je tvrdio da nije imao spoznaje o poslovanju, a koje su bile opće poznate. Osoba koja je ovako nesavjesno predsjedala Nadzornim odborom jedne banke i koja je obmanula Hrvatski sabor izostavši bitnu stavku iz svoga životopisa nije i ne može biti kvalificirana za predsjedanje Upravnim vijećem jedne, strateški iznimno važne institucije kao što je Hrvatska energetska regulatorna agencija”, upozorava zastupnica u svojem pismu te napominje kako je potrebno utvrditi iz kojeg je razloga Vlada kojoj su na raspolaganju brojni mehanizmi za utvrđivanje vjerodostojnosti dokumenata pa tako i životopisa sudjelovala u falsificiranju prijedloga Hrvatskom saboru.

”Hrvatska energetska regulatorna agencija tijelo je od iznimne važnosti za Hrvatsku, jer je ključno za tržište energije u Hrvatskoj. O odlukama HERA-e ovisi direktno životni standard naših građana, jer one utječu na cijene energenata. Ta agencija ima iznimno bitnu ulogu kako za nacionalne, tako i za međunarodne investitore, a upravo nedostatak međunarodnih investicija srozava gospodarsku snagu Hrvatske i posljedično utječe na standard hrvatskih građana.

Zaboravio ‘kućicu’ u Trnovčici

Hrvatski sabor zasigurno ne bi imenovao gospodina Žambokija da je bio upoznat s ovim prešućenim podacima iz njegovog poslovnog djelovanja”, zaključila je Krišto te iznijela dva zahtjeva u kojima inzistira na tome da se na dnevni red po hitnom postupku uvrsti točka s prijedlogom Žambokijeva opoziva s mjesta predsjednika Uprave HERA-e te da se imenuje istražno povjerenstvo Sabora koje bi utvrdilo sve okolnosti koje su dovele do teškog prijestupa u kojem je Hrvatski sabor obmanut.

Inače je o Žambokijevom imenovanju na čelo HERA-e višestruko izvještavao naš tjednik 7dnevno. Radi se o ekonomistu, čije je ime u poslovnim krugovima dobro poznato. Njegovo je imenovanje izazvalo negodovanje i u samoj HERA-i u kojoj se problematiziraju Žambokijevii prvi potezi, ali i Žabokijeva imovinska kartica u kojoj nije naveo vlasništvo nad kućom i dvorištem u Trnovčici, koji su vidljivi u izvatku iz zemljišnih knjiga. Zašto Žamboki svoju zagrebačku nekretninu ne navodi u imovinskoj kartici nastojali smo provjeriti i od njega samoga, no odgovor do okončanja ovoga teksta nismo dobili, baš kao što se u HERA-i nisu očitovali o njegovoj ulozi u Karlovačkoj banci.

Voli kvalitetan nakit

Upit o Žambokijevoj imovini dostavili smo i Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, čiji odgovor također još nismo zaprimili. Prema imovinskoj kartici Žamboki na trenutnoj poziciji prima plaću od 18.481 kunu, član je HDZ-a te živi u izvanbračnoj zajednici. Od veljače 2016-te godine bio je pomoćnik Ministra graditeljstva, a od rujna prošle godine njegova partnerica zaposlena je u HZJZ gdje zarađuje 8.093 kune. Na popisu imovine Žamboki spominje osobnu pozajmicu od 1.250.000,00 kuna, dok se na popisu nekretnina navodi poslovni prostor od 54 m2 u Zagrebu vrijedan oko milijun kuna.

Prihodima od nesamostalnog rada došao je i do vikendice s pripadajućim zemljištem od 168 m2 u Krapinskim toplicama, a tu nekretninu procijenio je na 75.000 kuna. Njegova izvanbračna partnerica, inače bivša djelatnica Državnog ureda za reviziju, nasljednica je dva milijuna kuna vrijednog građevinskog zemljišta od 181 m2 u Igranima. S popisa imovine moglo bi se zaključiti da novi ravnatelj preferira kvalitetan nakit, pošto posjeduje sat IWC Portuguese vrijedan 50.000 kuna. Premda su stjecali nekretnine i dizali kredite Žamoboki i njegova partnerica uspjeli su ponešto uštedjeti, tako je njegova partnerica vlasnica ušteđevine od 42.000 eura, dok je njegova štednja duplo veća pa iznosi 80.000 eura, i ona je stečena prodajom imovine.
Kada se govori o HERA-i treba napomenuti da ova Agencija nadzire kompletno hrvatsko energetsko tržište te bi se upravo preko nje trebala određivati cijena energenata u Hrvatskoj. Prije no što se pridružio vladajućoj stranci Žamboki je bio član HSS-a.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.