Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Vlada se oglasila o posljednjoj odluci premijera: Evo što kažu o ostavci Barbariću

Autor: Dnevno.hr

Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj se razglabalo o nekoliko stvari, a najveći fokus bio je na odluci premijera Andreja Plenkovića da uruči ostavku Frani Barbariću, predsjedniku HEP-a.

Vlada je objavila kako su predložili Nadzornom odboru društva Hrvatska elektroprivreda d.d. da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave Frane Barbarića. Na sjednici je donesena i Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Podsjetimo, Andrej Plenković je nakon nedjeljne adventske mise u crkvi Svetog Marka obznanio da Barbarić više nije predsjednik uprave HEP-a.

“Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Odgovorila odvjetnica Frane Barbarića

Nakon Plenkovićeva poteza oglasila se i Višnja Drenški Lasan, odvjetnica Frane Barbarića, sada bivšeg šefa Uprave Hrvatske elektroprivrede.

“U povodu medijskih objava o podignutoj optužnici protiv gospodina Frane Barbarića smatramo potrebnim javnosti ukazati na činjenice kako slijede. Svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom.

Radi se o temeljnom i najvažnijem procesnom ljudskom pravu koje u civiliziranom društvu štiti građane kako bi se, između ostalog, izbjegla ona stara ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’. Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz prethodno navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.
Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren. Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo.

Plenković smijenio šefa HEP-a
‘Medije ne zanimaju činjenice’

Zakon o kaznenom postupku jadno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu. Sud je taj koji je prema Ustavu RH na sjednici optužnog vijeća ovlašten utvrditi ima li optužnica koja mu je predana uopće dostatnu činjeničnu pravnu osnovu da bi mogla biti potvrđena ili ju treba odbaciti. Samo one optužnice koje su potvrđene upućuju se sudu radi provođenja kaznenog postupka.

Navedene činjenice, na žalost, hrvatske medije apsolutno ne zanimaju jer je za njih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom. U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio na način da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj tijekom izvida dobio tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost.

Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima”, navodi se u dopisu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.