Vlada ‘ruši’ kolektivne ugovore – ukida božićnice i regrese u javnim službama

Autor: M.P.Š.

Vlada želi rezati božićnice i regrese za oko 315 tisuća zaposlenih u javnim službama i poduzećima, no sindikati tvrde da bi ih tad mogle dočekati masovne tužbe što bi ih u konačnici skuplje stajalo od isplata ovih materijalnih prava.

Vlada priprema koordiniranu akciju rezanja prava za oko 315 tisuća radnika zaposlenih u državnim i javnim službama te javnim poduzećima, a pregovarat će sa zaposlenima u znanosti, obrazovanju, kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvu. Iako je u nekim državnim poduzećima poput Plinacra masa za plaće povećana za 2,2 milijuna kuna, razlog tome nisu povećane plaće radnicima nego isplata otpremnina bivšem direktoru kao i plaća pet direktora koji su ga zamijenili. S druge strane u HEP-u su troškovi osoblja u prvom kvartalu povećani za 6,3 milijuna kuna, no zato jer su radnici ostvarili preko 12 tisuća prekovremenih sati.

Uprave 21 javnog poduzeća trebale bi pregovarati sa sindikatima kako bi se postigle uštede na izdacima za plaće, odnosno ostalim materijalnim pravima, poput božićnica i regresa, unatoč tome što Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe vrijedi do listopada iduće godine, piše Novi list. Uprave javnih poduzeća paralelno bi trebale otvoriti razgovore sa svojim sindikatima o kućnim ugovorima, dok Vlada s javnim službama namjerava sklopiti aneks TKU-a.

Iako će nastojati neisplatiti božićnice i regrese direktnim proračunskim korisnicima, u zdravstvu su primjerice božićnice ukalkulirane u bolničke limite, a isplata regresa već je započela. A to znači da bi regres trebao biti isplaćen i svim ostalima u javnim službama, ali i državnim službama. U protivnom, Vlada bi se mogla suočiti s masovnim tužbama. Uprava HEP-a je primjerice prije desetak godina bila suočena s 10-tak tisuća tužbi radnika, a to je u konačnici koštalo više nego prava iz kolektivnog ugovora koja su temeljem tadašnjeg vladina naputka stornirana.

Sindikati javnih poduzeća pak neće dozvoliti miješanje politike u slobodu kolektivnog pregovaranja. Krešimir Sever , predsjednik NHS-a kazao je da Vlada pokušava razjediniti radnike i sindikate realnog i javnog sektora, kako bi im smanjila prava.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.