Zagreb, 040719. Vlada. Banski dvori. Redovita sjednica vlade. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

VLADA PUCA NA VUKOVARU! Ministar otkazao poslušnost: Jednom rečenicom sve rekao

Autor: Iva Međugorac

Vukovar je ponovno kamen spoticanja među hrvatskom političkom elitom, a oko toga treba li ćirilica ući u Grad heroj ili ne, ozbiljna se polemika vodi i u vladajućem HDZ-u, koji se ponovno podijelio na dvije struje. S jedne je strane struja kojom ravna premijer Andrej Plenković, koji smatra da polemike oko toga nema i ne bi trebalo biti, što je, uostalom, i stav koji je izrekao novi ministar uprave, priprijetivši vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi da će raspustiti vukovarsko Gradsko vijeće ako ne postavi ćirilične natpise na javne i državne institucije. Premda se Penava o tome službeno ne oglašava, neslužbeno se može čuti kako se u HDZ-u vodi ozbiljan rat, a dio članstva drži da pritiscima Milorada Pupovca ne treba popuštati. Vukovar je, tvrde u konzervativnom dijelu HDZ-a, mjesto o kojemu ne bi trebalo biti diskusije, treba, nastavljaju, poštivati žrtvu, a ako Plenković popusti pred Pupovčevim novim zahtjevima, to bi se ponovno moglo negativno odraziti na stranku, čiji je rejting na klimavim nogama.

No, dok HDZ-ovci diskretno protestiraju, a u Vukovaru strahuju zbog novih prosvjeda i sukoba koje bi ta odluka Ustavnog suda mogla izazvati, Malenica nema namjeru popustiti, jer kako je i sam rekao, njegov je stav da Vlada mora poštovati odluku suda o postavljanju ploča na ćiriličnom pismu. U polemiku se, naravno, uključio i neizostavni Odbor za nacionalne manjine, koji je pozvao vladajuće da se ploče na vukovarske institucije postave što prije, jer je riječ o zakonskoj obavezi. Ujedno, Ministarstvo prometa dobilo je zadatak izrade akcijskog plana za postavljanje ploča. No, tu je, čini se, ministar Oleg Butković ipak povukao kočnicu i, po svemu sudeći, spada u skupinu onih koji će otkazati poslušnost po tome pitanju, što zapravo i nije čudno jer riječ je o jednom od onih koji su se trebali naći na Plenkovićevoj listi za rekonstrukciju Vlade, što je u posljednjem trenutku uspio izbjeći. ”Vukovar je osjetljivo mjesto, to svi znamo, te oko konačne odluke i primjene toga treba sjesti s gradonačelnikom i sa svima koji trebaju sjesti i razgovarati o tome. Mislim da je došlo vrijeme da se razgovara”, rekao je Butković, iz čije je izjave evidentno da neće slijepo slijediti preporuke Odbora, pa ni samog Ustavnog suda, već će inzistirati na dijalogu. Pitanje Vukovara, moglo bi se tako protegnuti sve do predsjedničkih izbora, a u tom će slučaju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović morati precizirati svoj stav, jer sam sastanak s Penavom nije dovoljan, no baš tu i jest problem, jer stav službenog HDZ-a, onoga kojim upravlja Plenković, već je jasan pa je pitanje koliko predsjednica tu ima slobode zauzeti Penavinu stranu.

”To je stvar hrvatskog društva, hrvatske države i hrvatske politike općenito. Bilo je otpočetka nepošteno cijelu stvar svaliti na Vukovar. Vukovaru treba pomoći kao što je to učinjeno 1996. s mirnom reintegracijom, politikom obnove povjerenja… Tako im treba pomoći i u ovom slučaju. Gradonačelnik i vijećnici nisu sami i morat ćemo se svi više angažirati oko toga, a ne prepuštati to samo ljudima u Vukovaru”, poručio je prije nekoliko dana Pupovac, koji je u nezavidan položaj doveo i Plenkovića i predsjednicu jer je rekao kako od njih očekuje veći angažman. Plenković je uvijek dosad popuštao pred Pupovčevim pritiscima, ali pitanje je koliko u ovoj situaciji ima prostora za manevre.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.