Vlada priprema krizni zakon koji omogućuje rezanje plaća bez pristanka radnika

Autor: dnevno

Vlada, odnosno Ministarstvo rada, priprema novi zakon koji bi zamijenio sadašnji Zakon o radu, a prema kojemu bi poslodavci mogli rezati plaće do razine minimalca bez pristanka radnika, odnosno sindikata, piše portal Radno pravo. Osim toga, taj krizni zakon poslodavcima daje pravo mijenjanja uvjeta ugovora i rezanje svih ostalih dodataka radniku iz ugovora o radu. Zakon ima radni naslov „Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19“ i prema pisanju portala Radno pravo trebao bi biti donesen u najkraćem roku.

Osim navedenog, novi zakon predviđa i pravo poslodavca da ponudi radniku dodatak ugovora o radu kojim bi se u vremenskom trajanju važenja odluke o proglašenju epidemije skratilo ugovoreno radno vrijeme i time ugovorila plaća niža od prvotno ugovorene; mogućnost drukčijeg uređenja prava na naknadu plaće zbog prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti proglašene epidemije bolesti COVID-19 (dakle, smanjivanja naknade); isključenje odredbe o primjeni povoljnijega prava za radnika iz članka 9. Zakona o radu; pravo poslodavca da donese odluku o korištenju godišnjeg odmora radnika bez roka obavijesti od 15 dana; isključenje obveze savjetovanja s radničkim vijećem te isključenje traženja suglasnosti od radničkog vijeća.

Vladin pristup krizi ne rješava probleme, umjesto zaraze buknut će nezaposlenost!

Iako u Ministarstvu rada neslužbeno tvrde da zakon možda neće biti toliko rigorozan, te da će se o kančnom nacrtu zakona savjetovati sa socijalnim partnerima, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u posebnom je priopćenju za javnost istaknuo da ih je „vijest neugodno iznenadila, povrijedila, razljutila i duboko razočarala.“ Tvrdi da zakon u sebi uključuje neograničenu mogućnost poslodavcima za zadiranja u ugovorene plaće, materijalna prava, radno vrijeme, rad na izdvojenom mjestu rada, naknadu plaće zbog prekida rada uzrokovanog epidemijom, isključivanje odredbe o primjeni povoljnijeg prava za radnika, ekspresno slanje radnika na godišnji odmor i sl.

 „U Hrvatskoj nije proglašeno izvanredno stanje, a čak i da jest, ovo nije način na koji bi se takav zakon smio donijeti. Ovakvim jednostranim postupkom baca se sjena na više nego dobar rad stožera Civilne zaštite i poruke ljudi koji nam se svakodnevno dva puta putem medija obraćaju“, ističe Sever.




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.