Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada odustala od natječaja za 97 ravnatelja: ‘Ne bi bilo korektno i fer napraviti takva imenovanja prije izbora’

Autor: Dnevno

Na prijedlog bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, ranijim zakonskim izmjenama omogućena je tzv. ‘depolitizacija ministarstava’ na način da se primjerice sadašnji politički imenovani pomoćnici ministara ukinu, a da na njihovo mjesto dođu ”profesionalni” ravnatelji uprava birani na natječaju s obzirom da je trenutno riječ o službenicima koje je teško smijeniti, jer kada bi došao novi ministar, morao bi raditi sa starim ljudima koji su mu ostavljeni ako oni sami ne žele otići.

Provedbu te operacije je trebao završiti novi ministar uprave Ivan Malenica.

Uvjeti pak natječaja za ravnatelje su takvi da konačnu riječ ima stari ministar koji bira i predlaže nove ravnatelje uprava koji bi prosječno imali plaću oko 13.000 neto.

Tijekom jeseni ministri su tako raspisali natječaje za ukupno 97 novih ravnatelja uprava.

Natječaji su završili, a Vlada ipak neće imenovati nove ravnatelje uprava. Bilo je ideja da se to odradi na sjednici Vlade u četvrtak, pred sami istek mandata, ali se ipak od toga odustalo.

”Ne bi bilo korektno i fer napraviti takva imenovanja prije izbora”,  rekao je za 24sata sugovornik iz Vlade.

Predsjednik Zoran Milanović donio je odluku o raspisivanju izbora za 5. srpnja, koji stupa na snagu tek 2. lipnja. Tumačeći pravo, Vlada u ovom slučaju ipak ne bi kršila Zakon o primopredaji vlasti, ali postavljanje 97  ljudi pri isteku mandata, u javnosti bi moglo biti prikazano drugačije.




Iz tog razloga, novi ravnatelji čekati će do nakon izbora, hoće li ih postaviti ili će natječaji biti poništeni.

PLENKOVIĆ PROGOVORIO O NERADNOJ NEDJELJI: To je politički stav Vlade i HDZ-a




 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.