fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

VLADA OBJAVILA MJERE ŠTEDNJE ENERGIJE! Filipović preporučio: Grijanje na 21 stupanj, temepratura hlađenja iznad 25

Autor: M.P.

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj, dokument koji je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa Institutom “Hrvoje Požar”.

Na dnevnom su redu i prijedlog zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u javnom sektoru te prijedlog zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti.

Premijer Andrej Plenković održao je uvodno obraćanje.


“Boravili smo u BiH, pričali smo s Hrvatima u BiH, želim se osvrnuti na Schmidtove odluke o određenim izmjenama Izbornog zakona, očekivali smo da će taj paket biti širi, ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika koje su prije 20 godina išle na uštrb Hrvata u BiH. S obzirom da će za nekoliko tjedana na stol staviti mogućnost intervencije, vjerujemo da će biti mudar, odlučan i popraviti ono što se ranije pokvarilo. Osuđujemo brutalne napade koje je doživio, pa i prijetnje. Demonstracije u Sarajevu su očito bile politički orkestrirane, bilo je teških riječi prema Hrvatima u BiH. Pozivamo sve da se suzdrže od takvih izjava, to nije cilj dobrosusjedske politike koju vodimo prema BiH”, rekao je premijer.

Premijer je izdvojio i posjete Splitsko-dalmatinsko županiji, popodne u Karlovcu potpisuju ugovor za željezničku prugu, a vidjet će i posljedice vremenskih nepogoda.

“Sutra idemo u Istru, da vidimo kakve su okolnosti opskrbe vodom”, rekao je.

Izdvaja smjernice po pitanju štednje energije. “Važno je da građani budu senzibilizirani na vrijeme i da se znamo ponašati”.

Ministar Filipović govorio je o smjernicama za uštedu energije.

“Postignut je dogovor na razini članica EU da se 1. kolovoza do kraja ožujka iduće godine naprave uštede potrošnje plina od 15 posto. Smjernice se odnose na promjenu ponašanja, 40 posto ukupne energije se koristi u zgradama, a smjernice su usmjerene na potrošnu energije u grijanju, hlađenju, rasvjeti, kućanskim uređajima i prometu. Savjeti za učinkovitu potrošnju: da maksimalna temperatura za grijanje bude 21 stupanj, kada se govori o hlađenju, nije dobro da postoji prevelika razlika između vanjske temperature i one gdje radi klima. Za hlađenje se preporuča da ne treba biti niža od 25 stupnjeva”, rekao je Filipović. Sugerira se više korištenje led žarulja, građani mogu kućanske uređaje koristiti u razdobljima niže tarife, isključiti aparate iz napajanja, preporuča se što više koristiti javni prijevoz. Dugoročne mjere, savjetuje se energetska obnova zgrada i kuća”, rekao je Filipović.
 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.