Vlada ne podržava obnavljanje Hrvatske pravoslavne crkve

Autor: dnevno.hr

Dalmatinski episkop Fotije smatra da bi osnivanje HPC-a moglo pridonijeti ponovnoj eskalaciji vjerske netrpeljivosti u Hrvatskoj.

Riječima da Komisija za odnose s vjerskim zajednicama ne podržava osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve, predsjednik te Komisije, mr. Božo Biškupić, pokušao je danas ugasiti vatru zapaljenu najavom obnavljanja te vjerske institucije osnovane za vrijeme NDH.

Vijest o obnavljanju Hrvatske pravoslavne crkve u Zadru je, da podsjetimo, ovih dana naišle na žestoke reakcije Srpske pravoslavne crkve, srpskih udruženja, kao i političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj.


Episkop dalmatinski Fotije čak je pisao predsjedniku Ivi Josipoviću kako bi zaustavio najavljenu registraciju Hrvatske pravoslavne crkve. Episkop smatra da se ne radi o vjerski tolerantnoj instituciji, kako tvrde inicijatori, nego o nečemu što ne bi bilo od koristi ni Hrvatskoj ni njenim građanima. Dalmatinski episkop je čak bio uvjeren da bi to udruženje moglo pridonijeti ponovnoj eskalaciji vjerske netrpeljivosti.

Biškupićeva Komisija priopćila je, stoga, da je uvijek osuđivala ustaštvo i da ne podupire nikakva udruženja ili organizacije koje bi zagovarale ideologiju iz vremena NDH,.

Tzv. Hrvatska pravoslavna zajednica nije ni evidentirana, niti ju Komisija za odnose s vjerskim zajednicama podržava, kao što ne podržava niti bilo kakav oblik ekstremizma, ističe se u priopćenju Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, te se podsjeća na “jako dobre odnose Komisije sa svim vjerskim zajednicama, pa tako i sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, s kojom je Vlada potpisala Ugovor u kojem su regulirana mnoga pitanja od područja odgoja, znanosti, obrazovanja, dušobrižništva do osiguranja materijalnih uvjeta za vjersko djelovanje, a sve u cilju uzajamne suradnje za dobrobit svih građana.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.