Vlada na uredskom priboru, struji i gorivu uštedjela za mirovine i nezaposlene

Autor: Marko

Na materijalnim rashodima ušteđeno je dovoljno da se isplati 340 milijuna kuna za mirovine, po 400 milijuna za nezaposlene i poljoprivrednike, oko 300 milijuna za štete od elementarnih nepogoda, 100 milijuna za rodiljne naknade te 170 milijuna za referendum o izmjenama Zakona o radu.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je nakon današnjeg sastanka sa sindikalnim čelnicima da se rebalansom proračuna neće smanjivati plaće i mirovine, a vlada će sutra povećati trošarine za benzin i cigarete.

Različitim mjerama smanjili smo proračun za 1,5 milijarda kuna, a vlada će sutra donijeti zaključak da se svi rashodi za 2011. godinu zamrzavaju na ovogodišnjoj razini, izjavila je Kosor novinarima pred Banskim dvorima.

– Uz proračun za 2011. godinu donijet ćemo i Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će nametnuti pravila ponašanja budućim vladama i sazivima Hrvatskoga sabora – najavila je premijerka.

Dodala je da u ovom rebalansu moramo osigurati dodatnih 340 milijuna kuna za mirovine, po 400 milijuna kuna za nezaposlene i poljoprivrednike, oko 300 milijuna za štete od elementarnih nepogoda, 100 milijuna za rodiljne naknade te 170 milijuna za referendum o izmjenama Zakona o radu. Napomenula da neće rasti trošarine za dizel gorivo kako to ne bi bio razlog za povećanje nekih drugih cijena.

Premijerka je najavila da će vlada nastaviti razgovore o sindikalnom prijedlogu o oporezivanju banaka i financijskih institucija s vodećim poslovnim bankama i guvernerom Hrvatske narodne banke, dodavši da će se i dalje ići u smjeru ravnomjernoga raspoređivanja tereta krize.

Sindikati podržavaju ovakav prijedlog rebalansa proračuna jer neće biti rezanja plaća i mirovina, ni naknada i subvencija za poljoprivredu, izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

– Zadovoljni smo jer većina građana neće biti oštećena rebalansom proračuna – rekao je Matijašević dodavši kako bi trebalo izvidjeti mogućnost uvođenja poreza na aktivu banaka.




S obzirom na predloženi rebalans, deficit državnoga proračuna trebao bi iznositi 4,5 posto BDP-a, ocijenili su sindikalci.

Sjednicu na kojoj će usvojiti prijedlog rebalansa proračuna vlada će održati sutra u 14 sati.

Vlada ne dira PDV i plaće, ali diže trošarine na cigarete i benzin




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.