Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada odgodila porez na nekretnine i odbacila interpelaciju SDP-a!

Autor: Hina/dnevno.hr

 

Na dnevnom redu sjednice Vlade, među ostalim, je i odgovor na interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH radi njenog nečinjena u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “za dom spremni”.

Tijek događaja: 

10:15 Na početku sjednice premijer se osvrnuo na poplave koje su pogodile Zadarsku županiju.

“Nakon katatsrofalne požarne sezone došli smo do situacije da smo u Zadarskoj županiji gotovo zamijenili dva godišnja doba. S ministrima smo bili u županiji i nastojali vidjeti kako pomoći. Siguran sam da će nakon proglašenja elementarne nepogode biti potrebno pomoći Županiji. Očekujem promptnu reakciju Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda da se što prije saniraju štete. Kad se šteta procijeni vidjet ćemo kako financijski možemo pomoći”, kazao je Plenković i zahvalio i pripadnicima Hrvatske vojske koji pomažu u saniranju štete.

10:30 Premijer je komentirao i odnose sa Slovenijom i potvrdio da će imati  sastanak s predstavnicima političkih stranaka.

” Granično pitanje je za nas stvar bilateralnih dogovora. Želimo pronaći rješenja koja će biti na tragu mudre, stabilne i pouzdane politike. Podsjećam, na moj dogovor s Cerarom o primjeni strožeg Schengenskog pravilnika. Očekujem smirene razgovore. Slovenija je susjedna država s kojom moramo imati najmanje problema i najviše bliskosti”, kazao je Plenković.

 10.35 Osvrnuo se i ploče HOS-a u Jasenovcu koja je premještena u Novsku. i kazao da će održati sjednicu Vijeća za suočavanje s prošlošću

“Danas će biti raspravljen jedan dokument, a zadaća je vijeća da što skorije formulira preporuke za kvaliteteno zakonsko reguliranje pitanja simbola totalitarnih sustava kako bismo dugoročno riješili neujednačenu praksu uporabe tih simbola. Postoje i provokatori koji te teme koriste kako bi unijeli razdor u javnosti. Tu mislim na neke marginalne stranke koje su palile Novosti. Takva ponašanja su neprihvatljiva i mi ih osuđujemo. Takvu vrstu ponašanja nećemo tolerirati”, kazao je Plenković

10.50  Premijer jekomentirao i kurikularnu reformu.

“Pristupit ćemo osvježenju i modifikaciji članstva PSP-a i novom izboru članova ERS-a. Ovo je tema oko koje svatko u RH ima mišljenje jer mu je bitno kakvo će znanje steći naša djeca. U suradnji s partnerima pristupit ćemo ovom problemu na sveobuhvatan način”, kazao je Plenković.

11.00  Vlada je usvojila Zakon o lokalnim porezima čime jeodgođeno uvođenje poreza na nekretnine.

“Naš cilj je pojednostaviti poreznu politiku. Kroz tri nameta koji se integriraju u jedan, doći će do pojednostavljivanja administracije te će se pojačati prihodna stana lokalnih proračuna. Ova Vlada suštinski jasno daje stav da je za porezno i administrativno rasterećenje poduzetnika i građana. Odredbe koje se odnose na porez na nekretnine brišu se iz Zakona o lokalnim porezima”, kazao je Marić.

Uoči sjednice Vlade Marič je poručio kako ukidanje poreza na nekretnine nije poraz porezne reforme biti moj osobni poraz

11:20 Vlada se očitovala o interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH zbog zlouporabe ustaškog pozdrava “za dom spremni”.

“Vlada odbacuje navode iz interpelacije SDP-a. U našem programu jedno od temeljnih polazišta je osuda svih totalitarnih sustava. Odbijamo teze o relativizaciji ustaških zločina. Kad je riječ o ploči u Jasenovcu, ona je postavljena 2016. u spomen na 11 poginulih hrvatskih branitelja. Riječi koji se nalaze na pečatu udruge upisane su u registar udruga. Za nas je jasno da se taj pozdrav predominantno veže uz ustaški pozdrav i on je neprihvatljiv u Jasenovcu te je ploča premještena. Kao Vlada želimo dugoročno regulirati ovo pitanje zakonski. Danas ćemo jasno dati zadaću članovima Vijeća da ubrzaju preporuke. Predlažemo Saboru da ne prihvati interpelaciju”, kazao je Plenković.

 

Marić: Odgađanje poreza na nekretnine nije moj poraz

Ministar financija, Zdravko Marić, uoči sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara.

Rekao je da ni u kojem slučaju ne smatra porazom činjenicu da se odgađa porez na nekretnine. “Čut ćete rezultate proračuna u prvih šest mjeseci. Hrvatsko gospodarstvo i građani su rasterećeni za preko 2 milijarde kuna godišnje. Svi ćemo se uvjeriti da smo napravili dobar iskorak, jer taj gubitak poreznih prihoda dobrim se dijelom vraća, ima svoj efekt”, rekao je Marić.

“Ni na koji način ovo ne utječe na poreznu reformu, jer je preko 90 posto onoga što smo zamislili u poreznoj reformi stupilo na snagu”, kazao je Marić.

Istaknuo je da nema osobnih emocija, kad se neki dio porezne reforme ne uvede odnosno dovede u pitanje. “Ja sam taj koji je sa svojim timom radio na poreznoj reformi i predložio ga Vladi, koja ga je uputila u Sabor, koji ga je na kraju usvojio. O efektima treba govoriti. Kompromisi ne utječu na to, nije to nikakva utakmica i nije nikakav poraz”, rekao je Marić, prenosi N1.

 

Vlada bi u četvrtak na sjednici trebala izmijeniti Zakon o lokalnim porezima kojima bi se, prema najavama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića, odgodilo uvođenje poreza na nekretnine predviđeno za početak iduće godine.

Premijer je, naime, nedavno ocijenio kako hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine te najavio odgodu njegova uvođenja “za jedno dogledno vrijeme” kako bi se sve potrebne analize “i na neki način pomoglo jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija”.

Premijer je napomenuo kako je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne područne samouprave. Istaknuo je i da nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente, koja već postoji, a na način da to bude i pravednije i učinkovitije za porezno administriranje.

Odgodu je najavio i ministar financija, podsjetivši kako porez na nekretnine nije ni bio zamišljen kao novi porez, već kao sastavni dio cjelokupne porezne reforme kroz koju su hrvatsko gospodarstvo i građani rasterećeni za više od dvije milijarde kuna. Ponovio je i kako je namjera bila da to postane nenamjenski prihod gradova i općina, za razliku od sadašnje komunalne naknade koju je moguće koristiti samo za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.

Odgovor na interpelaciju SDP-a

Na dnevnom redu sjednice Vlade, među ostalim, je i odgovor na interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH radi njenog nečinjena u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “za dom spremni”. Naime, Klub SDP-a je krajem travnja u saborsku proceduru uputio tu interpelaciju, a povod je bilo, kako navode, nedjelovanje Banskih dvora zbog  spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je, kao dio grba udruge koja je postavila ploču, ispisan i taj pozdrav.

SDP-ovih 28 zastupnika traži od Hrvatskog sabora da otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Ploča je u Jasenovcu u kojem je u vrijeme NDH bio logor, postavljena u studenom prošle godine, a u međuvremenu je, prije tjedan dana premještena u Novsku.

SDP-ov Klub u interpelaciji podsjeća da je zbog te ploče pred saborskim Odborom za Ustav pokrenuta rasprava, koja je sredinom prosinca prošle godine rezultirala Zaključkom kojim se ističe da postavljanje ploče vrijeđa sve žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.
U međuvremenu, u ožujku ove godine, osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje Vladi treba dati preporuke za izradu zakonskog okvira kojim bi se reguliralo pitanje uporabe i isticanja obilježja, značenja i simbola nedemokratskih režima.

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.