fbpx

Vlada i mediji napali Grabar Kitarović zbog poreza, a gdje je Josipovićev novac završio?

Autor: Marcel Holjevac

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Mediji i vlada su napali predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog njene odluke da donira nepotrošeni višak novca iz predizborne kampanje - preko milijun kuna - domovima za nezbrinutu djecu.

Premijer i predsjednica su opet zaratili, ovog puta oko poreza na donacije u predizbornoj kampanji. Predsjednici uopće nije cilj izbjeći plaćanje poreza da bi zakinula državu, nego da sav novac koji donira do zadnje lipe dobiju oni najpotrebitiji, odnosno bolesna i napuštena djeca! Niti predsjednica, niti HDZ neće na tome profitirati niti jednu lipu, ali će zato profitirati dom za djecu i dječja bolnica! Da je to uradio Ivo Josipović, mediji koji sad napadaju Kolindu bili bi svakako puni pohvala za taj humani potez. Dokle seže netrpeljivost Milanovića i dijela medija prema predsjednici kad čak i ovakvu krajnje humanu gestu tumače na svoj zlobni način? “Plaćajte poreze, ovo je vaša država! Plaćajte i onda kad vam to nije najdraže. Dajte primjer, nemojte izbjegavati plaćanje poreza, to je kazneno djelo” poručio je Milanović. Kakav je to pravnik po struci koji ne zna da izbjegavanje plaćanja poreza NIJE kazneno djelo? Utaja poreza jest! Ali postoje legalni načini da ne platite porez! Milanović bi samo zbog te izjave trebao dati ostavku, jer ili je kupio diplomu prava, ili svjesno laže!

Istovremeno, u sjeni je ostao Ivo Josipović, kojem je nakon izbora ostalo pola milijuna kuna nepotrošenog novca. Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ne definira u detalje što se događa ako na posebnom računu predsjedničkog kandidata ostane višak novca. U zakonu se navodi da se taj višak može uplatiti na račun stranke koja ga je kandidirala i da se takva uplata neće smatrati donacijom, no on to neće uraditi jer je raskrstio sa SDP-om i ne misli se vraćati u tu stranku, iako mu je SDP u kampanji uplatio četiri milijuna kuna. On je najavio da će porez platiti. Uradi li to, može slobodno dignuti ostatak novca i staviti ga u svoj džep! Bit će stvarno zanimljivo vidjeti hoće li što donirati, i kome. Konkretnih najava o tome nema, no svakako ćemo pratiti što se događa s njegovim novcem, kad jednom plati porez na njega. Hoće li objaviti kome je donirao ostatak i podnijeti dokumente? I je li moralno platiti porez i strpati ostatak u svoj džep, ili je moralno sve dati u dobrotvorne svrhe, bez poreza, a sebi ne zadržati ništa? Odgovor na to nije težak.

Predsjednica je, prema vladi i nekim komentatorima, nemoralno postupila jer je odlučila novac donirati dječjim domovima. A kako to ne može legalno uraditi bez da prvo da oko pola tog novca za porez, čime bi djeca u domovima ostala bez polovice tog novca, našla je način kako to legalno uraditi, tako da donacija ostane cijela a djeca sita. Uskraćena je, naravno, vlada, no njihovo drečanje “dajte novac nama, a ne djeci u domovima” je malo degutantno. Porez treba plaćati? Da, ako zakon tako propisuje. Ali nitko nigdje u svijetu ne smatra nemoralnim izbjegavanje plaćanja poreza uzimanjem poreznih savjetnika koji će vam reći što vam se sve može odbiti od poreza! Na taj način svi imaju koristi, i oni koji daju i dobrotvorne organizacije. Štetu ima jasno tek vlada, no oni imaju dovoljno Audija i tuđeg novca.

Porez je, naime, po definiciji prisilno davanje, ne dobrovoljno. I, po definiciji ne podrazumijeva nikakvu protučinidbu vlade – dakle, vlada je slobodna potrošiti vaš novac od poreza kako god smatra da je najbolje i nije vam za uzvrat dužna ništa. Odnosno, ne možete pitati “što ja dobivam nazad u vidu osobne koristi”. Porez se plaća jer se mora. Ako postoji zakonska mogućnost da se na nešto ne plati porez, treba je iskoristiti, i tu nema niti bi trebalo biti ičeg sporno. Najmanje ako se novac daje u dobrotvorne svrhe: svugdje, baš svugdje u svijetu, takve donacije su neoporezive! Sve što date NGO-ima, crkvi, ili dobrotvornim organizacija, je neoporezivo. Istina, nedavno sam pisao o inicijativi američkih gay aktivista da se donacije crkvama koje odbijaju sklapati istospolne brakove oduzme takav porezni status, no to vjerojatno neće proći. Drugim riječima, kritike na račun predsjednice su neutemeljene – niti je uradila što nezakonito, niti je, odlučivši dati novac izravno onima kojima je potreban, bez da skakavci iz vlade pojedu pola tog novca, uradila nešto nemoralno. Zapravo, potez zaslužuje aplauz zbog domišljatosti.

No, zbog kretenskih propisa, ona nije mogla uplatiti taj novac izravno tamo gdje je htjela, dakle određenim dječjim domovima, jer bi tada morala platiti porez. Ali ga smije neoporezivo uplatiti na račun političke stranke! Dogovor je dakle da će ona uplatiti novac HDZ-u, a HDZ će ga, nadajmo se, proslijediti prema dogovoru, i, nadamo se, podastrijeti javnosti i medijima dokumente da je to uradio. Ne urade li to, onda jasno ne zaslužuju doći ni blizu vlasti ma kako Milanović bio nesposoban, jer krasti od djece i siročadi je ipak dno dna (ali ne i nezabilježeno u hrvatskoj politici, glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak je osuđen jer je preprodao uz veliku dobit zemljište koje je jeftino od grada dobio za gradnju doma za djecu invalide, što naravno HNS-u nije bio dovoljan razlog da ga izbace niti smijene). U kakvoj mi to državi živimo, gdje se davanja političkim strankama ne oporezuju – ali davanja sirotinji, dječjim domovima, dobrotvornim organizacijama i slično – se oporezuju? Kolinda Grabar Kitarović je uputila na taj problem rekavši: “Htjela bih pokrenuti to pitanje jer znam da je to i riječ poštivanja europskih uzusa i direktiva. Međutim, upravo s plaćanjem PDV-a i poreza na donacije postao je veliki problem u Hrvatskoj i ovom prilikom bih zapravo htjela otvoriti to pitanje jer vidim da mnoge institucije, mnoge udruge… jednostavno ne mogu se donacije iskoristiti niti dati zato što nema tko platiti PDV državi. Mislim da država ne bi smjela profitirati na siromašnima i na potrebitima.”

Međutim među potrebitima nisu samo nezbrinuta djeca nego i premijer Milanović, on je možda i prvi među potrebitima u Hrvatskoj. I ne samo zbog ogromnih financijskih potreba njegove vlade. A potrebiti su i neki mediji, koji su vijest prenijeli s potpuno zavaravajućim naslovima: “Predsjednica Kolinda: Nemam za platiti 40 posto poreza, pa ću novac dati HDZ-u“, glasi naslov na Indexu. Divna manipulacija, zar ne? Može li se niže pasti, jer bi predsjednica mogla hladno platiti nekakvih 680.000 kuna poreza iz tog novca – i pola milijuna staviti u svoj privatni džep! A novac je jasno rečeno da ne ide HDZ-u, nego dječjim domovima – ali uplata mora ići preko političke stranke, jer stranka smije primati i davati donacije bez poreza, a kad direktno uplatite donaciju dječjem domu, plaćate porez na dohodak, pa na to još PDV- sve skupa, dvije trećine novca odu na porez!

Nešto korektniji je Večernji: “Našla način da donira 1,17 milijuna kuna od kampanje, a ne plati porez”, kaže Večernji u naslovu nakon promjene izvornog, također dosta manipulativnog, a u podnaslovu, “Novac je prebačen prvo na račun HDZ-a, a on ga uplaćuje za djecu u Nazorovoj i štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri”. No bratski 24sata objavljuje kolumnu Klauškog koji kaže: “Tako rade domoljubi: Kolinda se hvali da neće platiti porez!” “U zemlji u kojoj je neplaćanje poreza bilo sredstvo bogaćenja domoljubne elite, predsjednica kaže da nema smisla platiti porez državi, već će ga ona dati HDZ-u”, piše Klauški u svom pamfletu. Njega očito, kao i Milanovića, muči što će više novca dobiti djeca, a manje uhljebi u državnoj službi i NGO-i i mediji na državnoj sisi. Autor tog pamfleta pljucka po starom “antifa” obrascu po onima koji rade po zakonima RH, ismijava domoljublje, dok istovremeno nikad nije ni slova napisao o tome kako je seka Vesna Pusić dala svom braci Zoranu i njegovoj udruzi milijun kuna državnog novca! Možda je u tome problem, što će novac otići bolesnoj djeci, a ne “antifašističkim” NGO-ima i documenti?

Jamranja kako “ne platiti porez nije patriotski” su promašena u ovom slučaju i, kako predsjednica kaže, podcjenjivanje inteligencije hrvatskih birača. Ili možda inteligenciju nekih ovdje nije moguće potcijeniti? Stara poslovica kaže, tko se dugo pravi blesav, mogao bi takav i ostati. Optužbe za utaju poreza su smiješne, jer se tu ne radi o utaji poreza, već o legalnom načinu da ga se ne plati. Porezna evazija, odnosno izbjegavanje plaćanja poreza, naime može biti legalna – tako da uplatite novac npr. u zakladu za školovanje svoje djece, pa tako ne plaćate porez legalno, ali taj novac ne možete trošiti nenamjenski, ili nelegalna, kroz utaju i pranje novca, za što se ide u zatvor. Te stvari se ne mogu brkati, jer je to kao da legalnu zaradu brkate s krađom. Prvo je moralno, normalno, i poželjno, drugo nije. Ista stvar je i s poreznom evazijom, zakonodavac ostavlja mogućnost da potrošite novac na način koji nije oporeziv, dajući primjerice za dobrotvorne svrhe (u svijetu) ili za političke stranke (u Hrvata).
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.