Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

VLADA DONIJELA ODLUKU O KAZNAMA: Evo koliko će vas koštati organiziranje zabave, neke kazne penju se do 40 tisuća kuna

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Vlada je u Banskim dvorima održala sjednica koja je počela u 15 sati, a na dnevnom redu bile su dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se regulirati kažnjavanje nepridržavanja epidemioloških uputa.

Na dnevnom redu bile su i izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o lokalnim izborima te Zakona o Gradu Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković na sjednici sudjeluje putem videoveze jer jer u samoizolaciji u svom domu.

“Što se tiče pandemija, brojevi su i danas visoki. Nažalost, preminule su 74 osobe, najviše do sad, to je posljedica visokih brojki zadnjih tjedana. I dalje smo u vrlo ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost, zato smo poduzeli restriktivne mjere”, kazao je.

Rekao je da će raspravljati o promjeni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti kako bi se mogle definirati kazne za fizičke osobe.
“Ovaj alat je nužan, pojedinci koji su neodgovorni ugrožavaju druge”, kazao je.

Riječ je uzeo ministar zdravstva Vili Beroš koji je prebolio koronavirus.

“Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od Covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju”, kazao je Beroš  te dodao da su mjere Stožera tu s razlogom.
Nakon njega javnosti se obratio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je ponovio posljednje mjere koje su donesene ovaj vikend.

“Što se tiče nadzora, inspektori i policija napravili su preko 4000 nadzora, izdali su 605 upozorenja. Podnesena su ili će biti podnesena 44 prekršajna naloga”, pročitao je Božinović.

“Donesena je nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na europske regije. Najvažnija pravila su ta da putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti dodatne uvjete. No, u ovom trenutku jedina regija u EU je otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici moraju dostaviti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati u Hrvatskoj i biti u samoizolaciji do dolaska rezultata”, kazao je.

“Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti preko granice osim nekoliko iznimki”, dodao je.
Ministar Beroš se osvrnuo na kazne za kršenje epidemioloških mjera.

“Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna”, kazao je.

Za fizičke osobe kazna je 500 kuna.”Za vlasnika privatnog posjeda koji koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna”, dodao je Beroš.

Ministar financija Zdravko Marić je govorio o mjerama za poduzetnike. “Rekli smo da ćemo se naći s predstavnicima poduzetnika i obrtnika. Objedinjujemo cijeli paket. Ja bih predstavio jednu novu mjeru”, kazao je i dodao da se odnosi na one kojima je obustavljen rad.

Dodaje da pad mora biti 60 posto ili više. “Ona bi podrazumijevala kompenzaciju dijela fisknih troškova. Naša je ideja da im se to kompenzira. To je najam prostora, pričuva, komunalije, komunalna naknada, internet, fiksna telefonija, knjigovodstvo, HRT, spomenička renta”, rekao je Marić.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović, je rekao da je jedna tema bila i očuvanje radnih mjesta.

“Obvezali smo se da će HZZ održati sjednicu upravnog vijeća, a cilj je ažurirati mjere za očuvanje radnih mjesta”, kaže Aladrović.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.