Vlada će, kad se upozna s ACTA-om, donijeti stav o njoj

Autor: hina

Središnje tijela državne uprave imaju 500 domena i oko 200 osnovnih baza podataka iz kojih ih se izvodi 2000, a dodatni problem je što ih većina nije povezana, kazao je ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parać, upozorivši da se od građana često traže podaci koje su već dali.

Potpredsjednica vlade i predsjednica povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora Milanka Opačić najavila je večeras na druženju predstavnika vlade s pripadnicima online zajednice u Ministarstvu uprave da će vlada pokrenuti javnu raspravu o međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA) i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti.

Opačić je rekla da se vlada zasad nije bavila tim dokumentom koji je u nadležnosti Ministarstva kulture. Najavila je da će se vlada informirati o tom ugovoru i njegovim posljedicama, otvoriti javnu raspravu i zatim odlučiti hoće li ga usvojiti.

Ivo Špigel, predstavnik građanske inicijative Internet za sve, koja je s vladom organizirala razgovor s tviterašima i pripadnicima online zajednice o digitalnom društvu, ustvrdio je da je riječ o kontraverznom prijedlogu pripremljenom u tajnosti.

>>>

Lavina u Europskom parlamentu pomela ACTA-u

Prema tumačenju brojnih kritičara, kazao je Špigel, taj dokument donosi prijetnju slobodi govora na internetu i mogućnost da se od telekomunikacijskih operatera traži da nadziru korisnike i uvode disciplinu na internetu.

– Mi smatramo da to treba odbaciti, a naš je cilj javna rasprava kako bi se na temelju argumenata donosile odluke – rekao je.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da nije sudjelovao u pregovorima oko ACTA-e, a očekuje da će se o tom pitanju uskoro izjasniti širi dio državne strukture.
Pošteda od čekanja u redovima

Na prvom VladaUp-u, što je inačica je TweetUp, odnosno druženje online zajednice putem društvene mreže Twitter razgovaralo se o vladinim planovima i projektima u razvoju informatizacije i digitalnog društva.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da vlada želi poštedjeti građane od čekanja u redovima da bi dobili neku potvrdu. Podaci, smatra, trebaju biti dostupni onima kojima trebaju, a građani ne smiju davati podatke na 16, 20 ili 54 mjesta i zbog toga treba promijeniti odnos birokracije, odnosno dijela službenika prema građanima.
Pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parać rekao je da su nakon snimanja stanja IT sektor zaključili su da je situacija gora od očekivane jer nema strategije ni nadzora, a godišnji budžet svih tijela državne uprave iznosi jednu milijardu kuna.

Sve smo radili bezglavo

Središnje tijela državne uprave imaju 500 domena i oko 200 osnovnih baza podataka iz kojih ih se izvodi 2000, a dodatni problem je što ih većina nije povezana, kazao je Parać, upozorivši da se od građana često traže podaci koje su već dali.

– Sve smo radili jako bezglavo tako da smo i u IT smislu država s tisuću otoka i zbog toga je sve neorganizirano i skupo – ustvrdio je Parać.

Ciljevi vlade su, kazao je, osigurati nadzor nad trošenjem novca i jedinstveni način rada, te bolje iskoristiti IT sektor i otvoriti se prema građanima, jer dodao je, ne žele da ljudi idu od ministarstva do ministarstva i od šaltera do šaltera.

Vrlo brzo, smatra, može se promijeniti princip poslovanja, početi koristiti vlastite resurse, infrastrukturu i ljude te razmjenjivati znanja i iskustva između ministarstva i ostalih tijela.

Drži da OIB (registar građana i poslovnih subjekata) treba postati nacionalna baza podataka na koju bi se spojili svi registri i ministarstva čime bi se osigurala njihova informacijska povezanost. OIB je danas u vlasništvu Ministarstva financija, a iako je odlično napravljen, problem je što to ministarstvo ne dijeli podatke s ostalim ministarstvima, kazao je Parać.

Razgovor s predstavnicima vlade mogao se pratiti i u njemu sudjelovati putem video prijenosa i Twittera. Vlada premijera Zorana Milanovića otvorila je svoje stranice na Twitteru i ostalim društvenim mrežama na dan prisege, krajem prošle godine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.