Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vjerodostojno: Bivši šef Mesićevog kabineta – novi šef Plenkovićevog kabineta!

Autor: Marcel Holjevac

Neki novi HDZ? Šeks je ponovo na čelu kolone, a vraćaju se i Nikica Valentić, Franjo Gregurić, Borislav Škegro, i mnogi drugi. Lustracija je u HDZ-u, reklo bi se, provedena temeljito, od Karamarka i Hasanbegovića na niže uklonjeni su svi kadrovi koji nisu na tragu nove, "demokršćanske" politike.

Vladimir Šeks, čovjek za kojeg se pretpostavlja da stoji iza Plenkovića, potvrdio je da će biti pročelnik-koordinator Savjetodavnog vijeća HDZ-a, koje će činiti dvadesetak “uglednih članova stranke”. Među tim uglednim imenima su pored spomenutih Franje Gregurića, Nikice Valentića, i Borislava Škegre još i Zdravka Bušić, Mirko Zelić, Dubravko Jelčić, Franjo Tomić, Stjepan Šterc, Krešimir Ćosić, Zoran Jašić, Milan Ramljak, Ljerka Mintas Hodak, Branko Salaj, Nevio Šetić, Marko Širac, Božidar Petrač, Ljilja Vokić, Ante Nazor te Neven Šimac. Kako je Šeks objasnio, radi se o  neformalnom tijelu stranke koje tvore “osobito zaslužni, ugledniji i viđeniji članovi HDZ-a koji nisu članovi središnjih tijela HDZ-a”. “To su sve samozatajni, skromni ljudi koji imaju velik moralni autoritet i koji se neće nametati u javnosti”, izjavio je za T-portal.

Dok tu svakako ima uglednih imena, za neke se to baš ne bi moglo reći, a naročito se ne bi moglo reći da imaju “moralni autoritet”. Valentić i Gregurić se često povezuju sa stvaranjem prve generacije hrvatskih tajkuna i čudnim putevima hrvatske privatizacije. Doduše, tu temu najviše u javnosti voli dizati njihov bivši suradnik u Tuđmanovoj vladi Joža Manolić, koji se za sad još ne spominje u kombinacijama za člana kakvog savjetodavnog vijeća ili čega sličnog, ali nikad se ne zna. Obzirom tko se sve vratio u HDZ, od Prgometa na dalje, ni to više ne bi bilo preveliko iznenađenje.

Tim imenima treba dodati Branka Bačića, koji će biti Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, što je Plenković potvrdio. Radi se vjerojatno o ustupku Vladi  Šeksu, koji se vratio u velikom stilu, a koji je Bačiću kum. No, najzanimljivije ime u novoj podjeli karata u HDZ-u je Davor Božinović, koji će biti predstojnik Plenkovićevog ureda. Ono što je zanimljivo je da je on bio i predstojnik ureda Stipi Mesiću kad je on bio predsjednik. Njega se prvo spominjalo u kontekstu novog šefa diplomacije, pa i unutarnjih poslova i potpredsjednika vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost. U biografiji navodi kako je karijeru osamdesetih započeo u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, no Maxportal tvrdi da je zapavo karijeru započeo u općini Novi Zagreb, odakle su prijatelji prebacili u Novačku komisiju Ministarstva obrane, nakon što je prošao sigurnosnu provjeru kod tadašnjeg šefa SIS-a Josipa Perkovića.

Član HDZ-a je od 2011., gdje se učlanio za mandata Jadranke Kosor, te je odmah postavljen za nositelja liste u Osmoj izbornoj jedinici gdje je osvojio skromnih 12,15% glasova, odnosno samo dva saborska mandata, najgore u povijesti HDZ-a. 2015. nije ušao u Sabor, jer ga Karamarko baš nije volio. Usput, zanimljivo je primijetiti da su unutar HDZ-a nezadovoljnici često kritizirali Karamarka kao “udbaša” jer je 2000. vodio Mesićevu kampanju, dok kod Božinovića i nekih drugih iz novog “savjetodavnog vijeća” koji su bili bliski Mesiću ne samo u kampanji 2000, nego i mnogo kasnije, kad se već i te kako znalo tko je i što je Stipe Mesić, takve kritike sad izostaju. Na posljednjim parlamentarnim izborima bio je peti u 1. izbornoj jedinici, iza Reinera, a osvojio je – 475 preferencijalnih glasova.

Bio je blizak s Matom Granićem, koji ga je prema navodima Maxportala bez znanja tadašnjeg ravnatelja HIS-a Miroslava Tuđmana imenovao za pomoćnika ministra i šefa Sedme uprave. Kasnije vršitelj dužnosti šefa Sedme uprave postaje Saša Perković, sin Josipa Perkovića, navodno jer se Božinović nije pojavljivao na kolegijima. 2000. godine radi kao koordinator za odnose sa SRJ u MVP RH u rangu veleposlanika, 2001. kao privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Beogradu, a zatim 2002. kao veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori. No, kad je trebalo u Saboru izglasati Lex Perković, bio je među zastupnicima HDZ-a, uz Stiera, koji su se izborili za odluku da HDZ-ovci napuste sabornicu i ne podrže taj zakon. Je li to zbog domoljubnih razloga ili jer su Berlin i Bruxelles to potakli, nije poznato.

U svakom slučaju, u novom Plenkovićevom HDZ-u ima jako puno starih i jako dobro poznatih imena.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.