Foto: Robert Anić/PIXSELL

VJERNICA, ZNANSTVENICA, ŽENA GODINE! Što kolege kažu o Alemki Markotić?

Autor: Iva Međugorac

Žena godine, titula je to koju i formalno nosi doktorica Alemka Markotić i to prema odabiru časopisa Zaposlena. I posljednja ispitivanja javnog mijenja potvrdila su kako je Markotić članica Stožera kojoj građani još uvijek najviše vjeruju, premda je njena biografija bogata i živopisna, može se reći kako joj je prepoznatljivost zasigurno donijela borba s pandemijom koronavirusa.

Inače, Markotić je  infektologinji i ravnateljici Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Premda su se članovi Stožera posljednjih mjeseci često kritizirali dojam je da je Markotić od tih kritika lišena.  Dojam je da je profesorica Markotić do te mjere predana svojem poslu da je se može kontaktirati u svako doba dana, dok ona u isti mah bez puno buke odgovara na sva pitanja koja interesiraju javnost, ali i novinare. Kliniku profesorica Markotić vodi zadnjih nekoliko godina, a na poziciju je dospjela preuzevši je od profesorice Adriane Vince.

Kolege profesoricu Markotić opsuju kao inteligentnu ženu, koja više no dobro poznaje svoj posao. Premda joj ovih dana nije lako, ona je profesionalac koji odbija podleći pritisku. No, tko je uopće profesorica Markotić?

Infektologinja koja je svoje prve profesionalne korake napravila kao liječnica opće prakse u susjednoj Bosni i Hercegovini, odnosno Domu zdravlja u Zavidovićima. Medicinu je završila u Sarajevu, gdje je počela razvijati znanstvenu karijeru kroz međunarodni projekt istraživanja učinkovitosti ribavina u liječenju hantavisursnih inspekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases.

Prema službenoj biografiji, profesorica je bila stipendist Natinac Academy of Sciences, National Research Council iz SAD-a, za svoja istraživanja dobila je brojne kako nacionalne, tako i međunarodne nagrade, iza nje je i stotinjak stručnih radova, objavljivanih u prestižnim časopisima.

Suatorica je mnogobrojnih knjiga, a njezina predavanja slušana su diljem svijeta. Glavna je istraživačica na nizu domaćih, ali i na tri inozemna projekta. Uza sve to Markotić je desetak godina uspješno gradila svoju karijeru u zagrebačkom Imunološkom zavodu, vodila je Odsjek za kontrolu kvalitete virusnih cjepiva i interferona.

Pod njezinom ingerencijom Infektivna počinje suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, a u Zaraznoj osniva i Centar za emergente i reemergente zarazne bolesti. Predaje na studijima Medicine u Rijeci i Zagrebu te na Studiju forenzike u Splitu. Ujedno je i jedina hrvatska znanstvenica pozvana na prestižni Cambridge, i to na međunarodni projekt procjene biorizika u svijetu.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.