fbpx

Višegodišnje ravnateljičino zlostavljanje kod većine učitelja izazvalo bolest štitnjače!

Autor: Damir Kramarić

Na zadnjoj sjednici Učiteljskog vijeća ravnateljica je prijetila da ne zaboravimo tko nas je zaposlio. Rekla je da je ona ravnateljica već 20 godina, da ima svoje ljude u institucijama i da sve informacije na kraju dođu do nje, te da ona ništa ne zaboravlja – ističu učitelji.

Nakon što je naš tekst ‘Zbog zlostavljanja, roditelji masovno ispisuju djecu iz škole u Kaštelima’, izazvao velike reakcije javnosti (ekipa nacionalne televizije došla je ovaj tjedan u Kaštela snimiti prilog o toj temi, lokalni portali su prenijeli priču, roditelji su u sjedištu splitske Županije i u uredu Državne uprave protestirali protiv ravnateljice), pismom su nam se obratili učitelji osnovne škole Bijaći. Kažu da su zbog stalnog stresa izazvanog mobbingom većini djelatnika škole na sistematskom pregledu dijagnosticirani problemi rada štitnjače, te napominju da sada strahuju od osvete ravnateljice Šošić.

Boje se ravnateljičine osvete jer znaju da ih država neće zaštititi

U svom dramatičnom obraćanju Dnevno.hr-u ističu, osim toga, da su sve objavljene informacije o diktaturi i strahovladi koju u školi u Kaštel Novome godinama provodi Jadranka Šošič istinite, te da su točni i navodi da prosvjetna inspekcija i druge institucije već godinama štite ravnateljicu.


Na koji način to čine, detaljno su opisali u otvorenom pismu kojeg je supotpisao veći broj učitelja, koji su nas molili da im imena (još) ne objavljujemo. Boje se, vele, osvete Jadranke Šošić, a strahuju, osim toga, da ih nadležne državne institucije ni ovaj put neće zaštititi.

Nakon što smo kod više izvora provjerili vjerodostojnost pisma, odlučili smo ga na našim stranicama ukratko i objaviti:

Prije dolaska inspekcije, tajnica škole lažira dokumentaciju

– Članak koji smo pročitali na internetskim stranicama mnogo govori o situaciji u školi.

Istina je da ravnateljica Jadranka Šošić apsolutistički vlada, te da manipulira ljudima da bi došla do svoga cilja. Školu smatra svojim vlasništvom i nepodobni su svi koji nisu njeni istomišljenici.

>>>

Zbog zlostavljanja, roditelji masovno ispisuju djecu iz škole u Kaštelima
Istina je da se u školi događaju mnoge nepravilnosti pri trošenju školskog novca i zapošljavanju djelatnika, a učestalo se, pri tom, krše i ljudska prava. Ravnateljica kaže da je sve to stara priča i da inspektori nisu ništa otkrili. Točno. No, pitamo se zbog čega nisu ništa otkrili?

Možda zato što nisu ništa ni tražili ili zato što ravnateljica sve dokumente i zapisnike prilagodi onako kako joj odgovara. Zapisničarima diktira što će napisati i kako će situaciju prikazati u svoju korist. Tajnica joj svu dokumentaciju, danima prije najavljenog dolaska inspekcije, pregledava, dopunjava, ispravlja i prikazuje povoljno za ravnateljicu. Školski odbor sve radi isključivo po njenom nalogu. Kako i ne bi? Ipak su to njeni ljudi. Nije važno što je dobro za školu i djecu, samo je važno da je Jadranka Šošić ravnateljica.

Opomena pred otkaz i za najmanju sitnicu
Ona i za najmanju sitnicu svojim djelatnicima dijeli opomene pred otkaz. Pitamo se tko kontrolira izdavanje opomena i otkaza? Postoji li pravilnik ili zakon koji određuje što se kažnjava opomenom ili je dovoljno ne složiti se s ravnateljicom i dobiti opomenu pred otkaz zbog nepoštivanja autoriteta.

Na zadnjoj sjednici Učiteljskog vijeća ravnateljica je povišenim tonom prijetila da ne zaboravimo tko nas je zaposlio. Rekla je također da je ona ravnateljica već 20 godina, da ima svoje ljude u institucijama i da sve informacije na kraju dođu do nje, te da ona ništa ne zaboravlja. Na kraju nas je upozorila da pazimo što govorimo o situaciji u školi.

Sada nas je strah da će se ravnateljica opet obrušiti na učitelje. Vrebat će naše greške, širiti neistine o nama i ignorirati nas kada budemo trebali s njom rješavati pitanja vezana uz školu i učenike… Sve je to nama, nažalost, dobro poznati scenarij.

Ako im nisu važni učitelji, morala bi im biti važna djeca!

Pod stalnim smo stresom, obezvrijeđeni i narušenog zdravlja. Na redovnom sistematskom pregledu većini je djelatnika dijagnosticiran poremećen rad štitnjače. Svi znamo da bolest štitnjače nastaje zbog stresa, a u našem slučaju zbog mobbinga na poslu.

Grozno je čuti priču kako su djeca žrtva terora i zlostavljanja. Grozno je kada se u tisku negativno piše o školi u kojoj radimo. Grozno je biti dio takve sredine i osjećati se nemoćno da bilo što promijenimo.

Možda institucijama nisu važni učitelji, ali moraju im biti važna djeca. Nadamo se da će netko od nadležnih institucija nešto poduzeti i na taj način vratiti dostojanstvo učiteljima, a djeci omogućiti radost učenja – stoji, između ostalog, u pismu učitelja Osnovne škole Bijaći upućenom Dnevno.hr-u.

Povjerenica sindikata potvrdila autentičnost pisma

Autentičnost tog pisma, odnosno točnost informacija koje su navedene, potvrdila nam je, između ostalih, i Tinka Zemunik, voditeljica područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja.

– Pismo su doista pisali učitelji te škole i informacije koje navode su, nažalost, točne. Potvrdili su ih i događaji s posljednje sjednice Učiteljskog vijeća, održane u petak navečer, dakle nakon što vam je pismo upućeno. Na toj sjednici ravnateljica Jadranka Šošić je opet prijetila učiteljima riječima ‘da će ona saznati tko daje informacije medijima’. Ponovila je, također, da ima jake veze u svim važnim institucijama, te da joj te veze dojavljuju sve bitne informacije. Rekla je da će joj ti ljudi otkriti i one učitelje koji novinaru Dnevno.hr-a prenose informacije iz škole, te zaprijetila da se ‘ti’ neće dobro provesti!

U Županiji nezainteresirano ‘peru ruke’

A što o cijelom skandalu kažu odgovorni u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je osnivač Osnovne škole Bijaći u Kaštel Novome?

– Istina je da su neki roditelji bili u sjedištu Županije, te da su se na rad Jadranke Šošič požalili dožupanu Brčiću. U Prosvjetnoj inspekciji su nam, međutim, rekli da u toj školi nisu pronašli nikakve nepravilnosti. U tom slučaju Županija ne može učiniti baš ništa – birokratski hladno i službeno nam je na naša pitanja o brojnim nepravilnostima u kaštelanskoj školi odgovorio Davor Pavić, glasnogovornik Splitko-dalmatinske Županije.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.