Unsplash

Više od 200 stručnih sudionika na sisačkoj konferenciji za zaštitu okoliša

Autor: Hina

U organizaciji sisačke Udruge za promicanje cjelovitog pristupa okolišu u četvrtak je u Sisku počela 1. međunarodna konferenciju pod nazivom “Cjelovit pristup okolišu”, na kojoj će se predstaviti 92 znanstvena, stručna i pregledna rada, čiji su autori stručnjaci iz 17 zemalja.

Svi su radovi prošli recenzentski postupak u kojem je sudjelovalo 120 recenzenata iz 12 zemalja, kažu organizatori dvodnevnog skupa. Pojašnjavaju da kroz predstavljanje aktualnih znanstvenih i tehnologijskih, teorijskih i praktičnih  dostignuća želi podići svijest o brizi za okoliš.

Suorganizatori konferencije su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku iz Zagreba, Veleučilišta Velika Gorica i Balkan Environmental Association sa sjedištem u Grčkoj, a pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak i Escola Superior de Tehnologia da Saude de Coimbra iz Portugala.

Predsjednica Organizacijskog odbora 1. međunarodne konferencije i predsjednica Udruge za promicanje cjelovitog pristupa okolišu Anita Štrkalj kaže kako je nakana skupa da se neposrednije povežu znanstvenici, istraživači i stručnjaci iz područja ekologije.

Na konferenciji će biti iznesene i neke nove spoznaje iz područja zaštite zraka, tla i vode, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, te utjecaja opasnih tvari na čovjeka, floru i faunu.

“Tijekom rada, dodirnut ćemo se širokog područja ekologije. Ova se problematika dosad nije obrađivala na ovaj način, posebno ne u našoj, Sisačko-moslavačkoj županiji. Zanimanje je daleko veće od očekivanog, pa očekujemo da će kroz dva dana na konferenciji sudjelovati više od 200 sudionika.”, rekla je Štrkalj.

Izvanredna profesorica velikogoričkog Veleučilišta Sanja Kalambura je izjavila kako je cilj stručnog skupa bio da se i Velika Gorica poveže u širu regiju, jer su ekološki problemi jedinstveni.




“Uz konferenciju smo pripremili i prigodnu izložbu, koja govori o gospodarenju otpadom od prapovijesti do danas. Izložba je putujuća, poteka je iz Zadra, a bit će prikazana i u drugim krajevima.

Ova konferencija ukazuje na nužnost cjelovitosti u pristupu ekologiji, kako u prirodnim ugrozama, tako i u antropogenim. Naše Veleučilište ima i posebni studij za to, pa nam je to bila logična poveznica da se uključimo kao suorganizatori”, obrazložila je Kalambura.

Konferenciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, rekavši da ta Županija mnogo ulaže u očuvanje okoliša, i donošenjem strateških dokumenata i praktičnim aktivnostima, te izdvajanjima za ekologiju.




Župan Žinić se zauzeo za uravnoteženu zaštitu okoliša, koja neće ugrožavati normalni život.

“Moramo znati živjeti s prirodom, odnosno okolinom”, poručio je Žinić,  dodavši da Sisačko-moslavačka županija sve više ulaže u zaštitu okoliša. Lani je za te potrebe izdvojeno 3,5 milijuna, a ove godine 4 milijuna kuna. Oko 17 milijuna kuna bit će posredstvom županijske Javne ustanove za zaštitu prirode  uloženo u izgradnju interpretacijskog centra u Petrinji s pratećim sadržajima.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.