fbpx

‘Više nitko normalan HDZ-u ne želi dati ni lipe’

Autor: Mladen Starčević

Pojedinci će smjeti donirati najviše 30 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 90 tisuća. Također, donacije pravnih osoba su sa 200 tisuća kuna smanjene na najviše 100 tisuća. Boji li se HDZ da čeka izborni poraz pa ograničava financiranje protivnika?

Sabor je na današnjem glasovanju prihvatio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim će se (po preporuci Europske unije) smanjiti udio proračuna izdvojen za financiranje izbornih stranaka. Također smanjit će se iznosi koje pojednici mogu donirati svom izbornom favoritu u svrhe kampanje.

HDZ puca po šavovima. To je sad znak da nam hitno trebaju prijevremeni izbori. Oni (HDZ) se ponašaju kao Mubarak: Žele ostati na vlasti do kraja mandata, dok je Hrvatska talac njihovih međusobnih odnosa
Nenad Stazić

Dok će se iz proračuna izdvajati do deset posto manje za stranke, na godišnjoj razini, pojedinci će smjeti donirati najviše 30 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 90 tisuća. Također, donacije pravnih osoba su sa 200 tisuća kuna smanjene na najviše 100 tisuća.


Koristi li HDZ smanjenje dopuštenih donacija kako bi onesposobio druge stranke, u svijetlu negativnih kritika kojima je vladajuća stranka izložena posljednjih mjeseci, upitali smo Nenada Stazića.

– Više nitko normalan ne želi HDZ-u dati ni lipe. Bit će to općenito malo skromnija kampanja, stranke će štedjeti, neće biti toliko jumbo-plakata – rekao nam je Stazić. Isto tako, smatra da novi zakon nije najpametnije riješenje, te da je dosta toga ostalo nejasno. Primjerice, to što je riječ o financiranju po izbornim jedinicama, a ne općenito u parlamentarnim izborima. Ipak, sviđaju mu se naznake reda koji Zakon donosi.

– Dobro je što se uvodi red, ali nama je potrebna drukčija politička praksa. Imali smo mi zakona i prije – kratko je prokomentirao. Osvrnuo se i na jučerašnju svađu između predsjednika Sabora Luke Bebića te sabornika Vladimira Šeksa i Ivana Jarnjaka. S obzirom da je vijest o svađi potpuno zasjenila važne odluke kojima se Sabor bavio, je li moguće da je to išlo na ruku vladajućima?

– HDZ puca po šavovima. To je sad znak da nam hitno trebaju prijevremeni izbori. Oni (HDZ) se ponašaju kao Mubarak: Žele ostati na vlasti do kraja mandata, dok je Hrvatska talac njihovih međusobnih odnosa – prokomentirao je Stazić.

Dinko Burić, HDSSB

Za zapostavljenost priče o financiranju izbornog zakona u medijima nauštrb svađe u HDZ-u Dinko Burić iz HDSSB-a prije krivi medije no sami sukob. No opet, tu vidi znakove raspadanja HDZ, kao i Stazić.
– U prvi se plan guraju manje bitne stvari, ali to je dokaz da je u HDZ-u toliko trulo da se sve raspada iznutra. Svaki novi dan koji je HDZ na vlasti je katastrofa za Hrvatsku.

A što se tiče financiranja, Burić ima malo radikalnije ideje.

– Smatram da s obzirom koliko su pokazali, trebalo bi aneksom na Zakon zabraniti financiranje HDZ-a iz državnog proračuna, jer se pokazalo da imaju dovoljno iz crnih fondova. Dapače, HDZ bi trebao sav trošak izbora snositi sam – zaključuje Burić.
Autor:Mladen Starčević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.