Vinka Cetinski: Mi smo kao Bonnie i Clyde, zloglasni pljačkaši banaka

Autor: T. Pšenko

Zanimljivo da se sada počelo sumnjati i u potvrde koje sam priložila uz određena sredstva koja smo suprug i ja NEUPITNO zaradili u minulih pa gotovo pola stoljeća. A te potvrde su samo posljedica moje pedantnosti jer ja imam sačuvano sve što sam dobila u ruke, a tiče se zarade, kako moga supruga tako i mene i to gotovo kroz čitav naš radni vijek.

Vinka Cetinski u medije je lansirala priopćenje u kojemu je slikovito opisala svoj slučaj te dodala kako se vrši medijski pritisak na pravosuđe “da se barem nekako opravda brutalni tretman” kojem su njena obitelj i ona “već godinama izloženi zbog privatnih interesa Danka Končara”.

Priopćenje Vinke Cetinski prenosimo u cijelosti:

Mislim da se prema interesu „javnosti” razina publiciteta koja se pridaje „slučaju Cetinski” približava onom koju su nekoć imali Bonnie & Clyde, zloglasni pljačkaši banaka koji su harali središnjim dijelom SAD – a tijekom razdoblja Velike depresije. Prema broju medijskih naslova, breaking news i nevjerojatnoj pompi svakako, a, s druge pak strane, i naša gospodarsko – socijalna situacija se ne treba stidjeti usporedbe s krizom toga vremena. U međuvremenu, moj suprug i ja, nemamo više apsolutno ništa protiv toga. Sve je iznijeto što se očito MORALO iznijeti, a ako nešto još nije neka se samo iznese. Mi nemamo ništa protiv.

Kada se povuče rezime ovih posljednjih tri i pol godine onda se može uočiti kako je sve ono što je prenapuhano prezentirano nakon moga spektakularnog uhićenja polako došlo u granice realnog te se sada jasno vidi da uopće nije bilo nikakve pravno valjane osnove za neviđeni progon mene i moje obitelji već se sve svelo samo na vrlo temeljito provjeravanje podrijetla naše imovine, a navodna Končareva „potraživanja” splasnula su od prvotnih 120 milijuna eura na gotovo pa ništa.

Zanimljivo da se sada počelo sumnjati i u potvrde koje sam priložila uz određena sredstva koja smo suprug i ja NEUPITNO zaradili u minulih pa gotovo pola stoljeća. A te potvrde su samo posljedica moje pedantnosti jer ja imam sačuvano sve što sam dobila u ruke, a tiče se zarade, kako moga supruga tako i mene i to gotovo kroz čitav naš radni vijek. Moram napomenuti da ja radim čitav svoj život na relativno dobro plaćenim radnim mjestima, od šefice recepcije u hotelu pa do raznih direktorskih mjesta kao i dugogodišnjeg položaja zamjenice ministra turizma i redovne profesorice na fakultetu. Moj suprug je, uz uspješnu umjetničku karijeru, uvijek bio i zaposlen i to na dobro plaćenim radnim mjestima. Sve je to lako dokazivo i sasvim dostatno da debelo pokrije našu imovinu i bez nekih sada „problematiziranih” potvrda u čiju se vjerodostojnost sumnja. No, svako zlo za neko dobro. Nadam se da će po našem „modelu” istrage započeti provjera stečene imovine i svim novo bogatunima pa neka se vidi od koga je Hrvatska pokradena. Ovako ispada da su Vinka i Mirko Cetinski najveći problem Hrvatske i da nas nema Hrvatska bi valjda živjela u punoj zaposlenosti i blagostanju.

Prirodno bi bilo da se na nas, kao logičnom primjeru i usporedbi, odmah nadoveže ispitivanje porijekla imovine Danka Končara kojega, zbog njegove sumnje da smo ga mi oštetili, servisiraju poreski obveznici već četvrtu godinu financirajući policijske i DORH-ove istrage. Može se, zapravo trebalo bi, i njega provjeriti barem za posljednjih deset godina pa da se vidi kako su on i njegova obitelj tada bili znatno slabijeg imovinskog stanja od obitelji Cetinski. Neka gospodin Končar obrazloži kako je moguće da su on i njegova obitelj prije manje od deset godina živjeli u socijalno mizernim uvjetima. Kako on osobno, tako i njegova djeca, sestrične, ženina majka u Beogradu itd. Kako to da je uvijek spavao kod nas privatno da smo ga konstantno hranili, vozili naokolo na naš trošak, kako je moguće da on nije platio ni litru goriva, jednu kavu, a kamoli nekakav ručak!?

Što se to odjednom dogodilo da je Danko Končar, preko noći, počeo kupovati kuće za dio svoje obitelji i sebe, a da je do tada spavao u zdravstveno upitnim prostorijama kod svoje sestrične u Zagrebu, da mu je sin imao stančić na osmom katu jednog zagrebačkog nebodera… majka od supruge u također vrlo jednostavnim i siromašnim uvjetima. Bio bi red da naša država preispita od kuda i kako se on počeo razbacivati sa milijunima eura koje do tada očito nije imao. Od kuda mu, je li igdje platio porez na njih ? Na naše kaznene prijave, na prijavljene prijetnje smrću ništa se nije činilo i ne čini od tijela represivnog aparata i DORH-a. Glavni mediji za takva pitanja ne pokazuju nikakav interes. Krajnji je trenutak da se i u tom pogledu nešto učini.




Ovo što je sada medijski „na redu” više nije ničim utemeljen „javni interes” već igra, pritisak na pravosuđe da se barem nekako opravda brutalni tretman kojem smo moja obitelj i ja već godinama izloženi zbog privatnih interesa Danka Končara. Želi li naša država sada da cjelokupnu našu imovinu damo Danku Končaru jer je on izrazio sumnju, a državni ga represivni aparat i političari revno slušaju i služe ? Gdje je JAVNI INTERES zastupljen u slučaju Končarevih sumnji da je materijalno oštećen? Nije li to njegova privatna stvar i privatni rizik koji se regularnim sudskim postupkom treba raščistiti ? A ne treba li upravo sam Končar biti predmetom JAVNOG INTERESA koji ulazi sa ogromnim sredstvima nepoznatog porijekla u područja koja su od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku ? Moja saznanja o tome su sasvim sigurno razlog zbog kojeg nas se tako brutalno proganja. Očito je D. Končar sa svojim savjetnicima procijenio da me se svim sredstvima treba onemogućiti, učiniti nevjerodostojnom, da njega i njegove namjere u RH javno ne raskrinkam. Što ja i mogu ali to očito nikoga (za sada) od odgovornih u našoj državi ne zanima.

Prof. dr sc, Vinka Cetinski




Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.