fbpx
Borna Filic/PIXSELL

VILIM RIBIĆ: ‘Hrvatska skida karijes umjesto da liječi gangrenu’

Autor: dnevno.hr

'Porezna reforma trenutne Vlade ide na ruku bogatim ljudima i menadžerima s visokom plaćom' posebno je naglasio Ribić

U emisiji Otvoreno, u ponedjeljak, gostovali su ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, bivši ministar financija Mato Crkvenac i predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Komentirali su podatke Eurostata, iseljavanje mladih trbuhom za kruhom iako pada javni dug, rastu porezni prihodi, izvoz i BDP, te kako povećati broj radnih mjesta izvan turističke sezone.

”Zaposlenost u Hrvatskoj stagnira jer je takva struktura proizvodnje. Stavljati u fokus javni dug, deficit i financijsku konsolidaciju jest poput odlaska kod zubara koji skine kamenac, ali ne izliječi karijes – a Hrvatska ima gangrenu” izjavio je Ribić. te dodao kako smo mi smo vazalna zemlja koja sluša naputke iz Bruxellesa i nije vodila autentičku ekonomsku politiku, a za to je, smatra on, najodgovornija Milanovićeva vlada koja je smanjivala plaće i kresala troškove.


”Porezna reforma trenutne Vlade ide na ruku bogatim ljudima i menadžerima s visokom plaćom” posebno je naglasio Ribić.

”Smanjili smo javni dug, deficit i porezno rasteretili građane” tvrdi ministar Zdravko Marić te objašnjava da se sniženjem poreznog tereta povećala porezna baza.

”Što se tiče odljeva mladih i obitelji iz Hrvatske, treba učiniti sve da se oni koji su otišli vrate, a oni koji su još ovdje zadrže” rekao je Marić. Spomenuo je i svoje iskustvo te kako munije bilo lako seliti unutar iste zemlje, pa razumije kako je tek teško onima koji idu van.

Darinko Bago ocjenjuje trenutno stanje pozitivnim, a kaže da to dokazuju i statistike.

”35 000 ljudi više radi danas nego prije godinu dana. Izvoz je porastao oko 15 posto. Sve je veća robotizacija u proizvodnji, tako da je važno zapošljavati u drugim sektorima – poput IT-a. Taj sektor je jako podržan od američkih fondova, no problem je što Hrvatska nema s Amerikom sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Zato Hrvati odlaze u druge zemlje i tamo otvaraju tvrtke” objasnio je Bago te dodao kako si hrvatski izvoznici upozoravali na iseljenja kada uđemo u EU još prije 10 godina. Isto tako, trdi da je u inozemstvu prihod veći, a kvaliteta života niža.

Mato Crkvenac smatra da trenutna Vlada ima puno dobrih rezultata, ali da općenito Hrvatska nije dovoljno organizirana država te da u njoj vlada kriza upravljanja i kako turizam ne smije biti okosnica hrvatskog gospodarstva, prenosi HRT.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.