Foto: Pongracic / CROPIX

Vili Beroš: ‘Od 30 do 40 posto pozitivnih bi mogli imati omikron’. O novom soju iz Francuske: ‘On ima 46 mutacija’

Autor: Dnevno

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sastanka užeg kabineta Vlade obratio se javnosti. Uz njega je i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Govorili su o aktualnom stanju vezanom uz koronu.

“Nekoliko je elemenata koji se odnose i na aktualnu epidemiološku situaciju, na omikron i na neke nove detalje, poput pojave novih varijanti i kombinacije korone s drugim bolestima, na početku je naglasio Beroš.

Imamo veliki skok broja zaraženih. U posljednja 24 sata zabilježeno je 5845 novih slučajeva zaraze. Među njima je 1817 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 233 pacijenta. Preminulo je 46 osoba. Najgore je stanje i najviše zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuo je ministar zdravstva. Rekao je da nam je 14- dnevna stopa porasla te je iznad 1000. “S obzirom na pojavu novih varijanti, docjepljivanje i booster doza su od iznimne važnosti”, rekao je Beroš. Naglasio je kako su troškovi u direktnoj vezi s covidom bili su preko 3 milijarde kuna do 31. prosinca.

“Tjedni porast novozaraženih je od 54 posto, rekao je Beroš.

Ovo su uzroci porasta

“Nažalost najnoviji podaci prema našim tablicama pokazuju uzlazne linije, hospitaliziranih i umrlih”, naglasio je. Uzroci porasta su okupljanja tijekom blagdanja, odrđena druženja, ostvarivanja većeg broja konktakata, omikron je dijelom uzrok za povećanje zaraženih. Imamo 113 suspektnih na omikron. Od tisuću uzoraka koji su 21.12 upućeni u ECD imamo 3 potvrđena uzorka na omikron. Oko 30 do 40 posto pozitivnih bi mogao biti omikron.

Beroš je progovorio i o novom soju iz Francuske: “To je nova mutacija koja ima 46 mutacija, i zabilježena je u vezi s ulaskom određene osobe iz Kameruna, gdje dominira varijanta kao i u Kongu. Zasad WHO ne pridaje tome veću pažnju, ali to je dokaz da moramo biti pažljivi. Moramo postići kolektivni imunitet, procijepiti se, puno bolje nego zaraziti se”.

Pacijentica je dobro

Naglasio je da je pacijetica koja ima fluronu je mlađe dobi i dobro je. “Preliminarni rezultati pokazuju da je zaraza veća među onima koji nisu cijepljeni, iako ih ima i među onima koji su cijepljeni”, rekao je ministar, dodavši da pacijent kod omirkona može biti zaražen i dva dana prije nego što se pokažu simptomi, zato je važna distanca, maska u zatvorenom, prozraćivanje, izbjegavanje kontakata.
“Situacija unutar bolnica i naše klinike je stabilna, ima mjesta, ali imamo veliki broj bolesnika na respiratorima, i srednje-teških do teških koji se lako mogu pogoršati, budmo odgovorni cijepimo se, nosimo maske, držimo distancu. Važno je da ostanemo zdravi i živi”, rekla je Markotić.

Na upit jesu li imali još suspektnih slučajeva flurone rekla je; “Imali smo nešto sumnji, ali među hospitaliziranima nismo dokazali to. To nije nekakvo spektakularno otkriće. U vrijeme gripe stariji bolesnici dobivaju i pneumokok”.

Na upit je li nas pravi omirkon tek čeka: “Za sad imamo visoko suspektnihi 113, i to nije visoka brojka, ali to je brojka koja se odnosi na period prije 67 do 10 dana. Vjerojatnije da je ovaj porast zbog druženja u blagdansko vrijeme, i da je delta u pitanju, a ne omikron”.
Na upit zašto smo onda imali ležerne mjere i jesu li ležerne mjere bile zato što strože čuvaju za omikron rekao je: “Ne bih rekao da čuvamo, ne bih rekao da smo imali ležernije mjere, bile su prilagođene”.

Komentirao je i lošu situaciju u jednoj od  tri dalmatinske županije rekavši da se tu radi o procijepljenosti.

“Ona je tamo mala. Kolege svakodnevno izvještavaju o koroni. Zgrozio sam se kad sam čuo da je u nekom kafiću u Dalmaciji cijepljena žena bila izviždana jer je htjela sjesti za stol s necijepljenima”, rekao je Beroš.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.